Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈА НАМ СЕ ПОНАВЉА: За време Другог светског рата је 22 хиљаде Београђана …

0

Гост емисије ,,Снага речи'' на радију Народној телевизији био је Александар Диклић, познати писац и продуцент.

Као посебно интересантан детаљ из београдске историје Другог светског рата, посебно истиче посету Рајнхарда Хајдриха – “Прашког касапина“, предводника “Кристанлне ноћи“ и официра СС-а, којег је Адолф Хитлер назвао „човеком са гвозденим срцем“.


 

– Кад је у питању Дом војске, он је чувен по једној ситуацији а то је 17. април 1941., свега три, четири дана по уласку немачких трупа у Београд, у тој згради се одржао састанак свих безбедносних структура koјем је присуствовао и Хајдрих – открио је Јакшић.

Он се у разговору осврнуо на неке од његових пројеката, попут књиге и серијског остварења “Рајх у Београду“, али и неке од политичких и историјских феномена.

Према његовим речима, Србија и свет у целини се налазе у “Четвртом рајху“, који како наводи, у нашу земљу улази путем страног капитала. Он је посебно истакао важност антифашистичке баштине, али и истакао интересантне детаљ, који се према његовим речима он данас пресликава у данашњем моделу окупације.

– Ево, рецимо, за време рата је 22 хиљаде београђана је отишло добровољно у Немачку на рад. То је опет феномен и данас, гужве су испред амбасада. Поново се неке ствари врте у круг. али оно што не би смели да дозволимо је рекапитулација и прекрајање историје – истиче Диклић.