Прочитај ми чланак

DW: Пад Африна – шта хоће Ердоган?

0

Турска војска и сиријски борци заузели су Африн на северу Сирије, одакле има извештаја о пљачки и прогону цивила. Курдске јединице планирају герилску борбу. За сада је нејасно шта Анкара планира са окупираним областима.

„Курди остављени на цедилу“

Турска војска наводи да је у току претрес заузетих четврти курдског града Африна на северу Сирије. Током викенда је војска уз подршку група такозване Слободне сиријске армије заузела град два месеца након почетка интервенције.

За сада постоје противречне информације: турски председник Реџеп Тајип Ердоган у недељу је рекао да је градско језгро „потпуно“ под контролом армије, а да су „терористи побегли подвијеног репа“. Постоје и снимци који показују победнике како шенлуче и славе. Град су напустиле колоне цивила, али је тренутно нејасно колико их је остало.


С друге стране, има извештаја о наставку борби у самом граду. Курдске Јединице народне одбране, активне у Сирији, најавиле су герилску борбу јер током два месеца нису могли да се супротставе свакодневним артиљеријским и ваздушним ударима. Током ноћи је, према извештају турске агенције Анадолу, у експлозији у једној згради страдало седморо цивила и четири борца Слободне сиријске армије.

Масовна пљачка „протурских бораца“

На шенлучењу се није зауставило. Булдожерима је срушена статуа ковача Кавеа, митолошког лика који је симбол борбе против стране окупације. Дописници агенције АФП јављају да су „протурски борци“ масовно опљачкали све на шта су наишли – на пик-аповима су примећене намирнице, козе, бела техника и мотоцикли. Тракторима су из града извлачени и аутомобили.

Курдски званичници региона који ужива аутономију и до недавно је био скоро сасвим поштеђен крвавог рата у Сирији саопштили су да се отпор наставља „док сваки квадратни центиметар Африна не буде ослобођен“. Они су најавили да са „директне конфронтације прелазе на изненадне нападе“ и да ће бити „стална ноћна мора“ онима који су запосели град.

Турци дошли да остану?

Аналитичари оцењују да су сада угрожени и други курдски региони, али да је турско присуство усред Сирије велики ударац и за власти у Дамаску. У последњих годину дана сиријска војска уз подршку Русије у другим деловима Сирије преузима контролу. „Сваки метар Сирије на који су умарширале турске трупе и њихови трабанти у виду сиријских побуњеника сада су ван домашаја Дамаска“, рекао је Николас Херас из Центра за нову америчку безбедност.