Прочитај ми чланак

СЛОБОДАН АНТОНИЋ: Бриселски преговори заједнички домаћи задатак Тачија и Вучића

0

Апел за одбрану Косова и Метохије је уздрмао структуре, ако гледамо како су власти реаговале на њега. Агресивност и нервоза (структура) показале су колико је Апел заправо погодио ствар, рекао је за Радио Светигору проф. др Слободан Антонић.

Професор Антонић говори о убиству Оливера Ивановића и Апелу интелектуалаца за одбрану Косова и Метохије као догађајима који су померили јавност према критичнијем односу према српској власти и њеним преговорима са Албанцима.

У том смислу чули смо анализе и о медијској цензури и нападима које је власт организовала да би обезвредила и Апел и став митрополита Амфилохија о политици председника Вучића, као и процену уваженог саговорника о значају избора ЛГБТ особе за премијера Србије, и императиву ангажовања интелектуалаца у политици.

„Бриселски преговори су заједнички домаћи задатак Тачија и Вучића. Писало се да Запад, између осталог, подржава кандидатуру Вучића за председника и зато што ће, кад Вучић постане председник, онда моћи ‘на равној нози’ (у формативном смислу) да преговара са Тачијем, да с њим склопи споразум и обојица буду кандидовани за Нобелову награду.“

Говорећи о Апелу за одбрану Косова и Метохије, професор Антонић је рекао: „Мислим да су и Апел и овај злочин (убиство Оливера Ивановића) деловали отрежњујуће на један део јавности. Апел је имао ограничен пробој у јавности, да није било плаћеног огласа у Политици, фактички шира јавност не би за Апел ни чула, или би чула само посредно – кроз нападе на митрополита Амфилохија. Апел није имао одјек у јавности какав је морао да има, и какав је заслужио да има – не само због оних који су га потписали него и због саме његове садржине. Ипак, Апел је уздрмао структуре, ако гледамо како су власти реаговале на њега. Агресивност и нервоза (структура) показале су колико је Апел заправо погодио ствар.“