Прочитај ми чланак

ЏОНСОН: Русија нагомилала залихе нервног гаса

0

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је данас да је Русија нагомилала залихе смртоносног нервног агенса "новичок" који је коришћен за тровање бившег руског двоструког агента у Енглеској и да Руси истражују како се такво оружје може употребити за убиства.

– Заправо имамо доказе из протеклих 10 година да Русија не само што истражује употребу нервних агенаса у сврхе убијања, већ такође ствара и нагомилава залихе „новичока“ – рекао је Џонсон за ББЦ.

Британија је раније саопштила да је Русија користила нервни агенс из совјетског периода под називом „новичок“ за напад на бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије у првој познатој офанзивној употреби таквог оружја на европском тлу од Другог светског рата, док Русија пориче било какву умешаност, наводи Ројтерс.


У међувремену, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да највероватнији извор „новичока“ може бити сама Британија, или Чешка, Словачка и Шведска.

Захарова је у том контексту поменула и САД, али је навела да је то „под знаком питања“.

Сергеј и Јулија Скрипаљ пронађени су у бесвесном стању на клупи испред тржног центра у енглеском граду Солсберију, 4. марта.