Прочитај ми чланак

РУСКИ СПУТНИК У СРБИЈИ трн у оку Америци

0

Чини ми се да је Вашингтон фрустриран што медији који се финансирају из америчког буџета немају такав утицај у Србији, a да је порука Пентагона да ће се САД свим силама борити против руског утицаја у нашој земљи, укључујући и против самог постојања Спутњика, каже председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић.

Према наводима британске агенције Ројтерс, неименовани званичник Европске команде војске САД придружио се оптужбама Пентагона на рачун српских медија и оптужио „Спутњик и друге медије“ за „дезинформације“, рекавши да је „руски утицај помогао ширењу антиамеричких осећања у Србији“.

Наиме, Пентагон је у четвртак саопштио да су „дезинформације“ навеле српског министра одбране Александра Вулина да критикује високог америчког генерала Кертиса Скапаротија, чиме је практично оптужио српске медије за ширење лажних вести.

Портпарол Пентагона Џони Мајкл рекао је британској агенцији Ројтерс да су у „српским медијима почеле да се појављују дезинформације којим је генералу Скапаротију приписана нетачна изјава, с циљем да се против њега, па и против САД, распире српска осећања“.

Подсећања ради, готово сви српски медији, укључујући и Спутњик, пренели су да је генерал Кертис Скапароти, командант Европске команде САД, у излагању пред Одбором Сената САД за оружане снаге 8. марта 2018. године, изразио дубоку забринутост да недостатак дипломатских активности доприноси ширењу руског утицаја на Балкану, а на питање која је земља највећи проблем одговорио је — Србија.

На питање зашто је од свих медија наведен баш Спутњик, а не „Ал Џазира“ која је прва известила о Скапаротијевом сведочењу, или телевизија Н1 која је такође пренела ту вест, председник УНС-а Владимир Радомировић каже да је Спутњик већ дуго трн у оку администрацији у Вашингтону због свог утицаја у Србији.

„Чини ми се да је Вашингтон пре свега фрустриран што медији који се финансирају из америчког буџета немају такав утицај у Србији и да је ово негде и порука да ће се САД свим силама борити против сваког руског утицаја у нашој земљи, укључујући и против самог постојања Спутњика. То је лоше за медијску сцену у Србији и ако већ наша држава није довољно јака да има своје медије који би имали неку врсту глобалног утицаја, онда је свакако боље да јавност буде изложена свим могућим медијима и да што више информација добија преко њих“, напомиње Радомировић.

Председник УНС-а додаје да је у том смислу потребно да јасно знамо ко финансира неки медиј и ко иза њега стоји, како би публика на основу тога могла да процени да ли има неког скривеног утицаја и да ли је извештавање тог медија искривљено у нечију корист.

Како каже, очигледно да је у току интензиван пропагандни рат између Истока и Запада, у чијем средишту се нашла Србија.

„Охрабрен сам реакцијом Министарства одбране Србије које је објавило видео-снимак и транскрипт онога што је генерал Скапароти рекао у сведочењу, као и превод тог сведочења на српски језик. Битно је да говоримо о чињеницама, јер знамо да у пропагандним ратовима истина прва страда, а очигледно је да уз истину овде страда Србија и да се треба држати чињеница. Дакле, јасно је да је информација са јавног сведочења генерала Скапаротија објављена прво посредством ’Ал Џазире‘ и да се потом раширила по медијима у нашем региону, укључујући и Србију. Такође, ниједан српски медиј није дезинформисао јавност, што се лако може утврдити читањем транскрипта сведочења генерала Скапаротија и увидом у видео-снимак“, каже Радомировић.

И Весна Радојевић, уредница пројекта „Раскрикавање“ портала „Крик“, који се бави лажним вестима и манипулацијама у српским медијима, за Спутњик каже да нема дилеме у погледу тога шта је Скапароти рекао пред Сенатом САД.

„На питање која земља Скапаротија највише брине због руског утицаја, он је несумњиво рекао — Србија. Моје мишљење је да су медији, на неки начин, претерали са насловом. Рекли су да је Скапароти рекао да је српска популација проблем на Балкану, али он је рекао да је Србија проблем због руског утицаја и због мешања Русије у некакве одлуке. Дакле, то јесте послужило одређеним медијима у Србији да имају наслове попут ’Америка мрзи Србе‘, а лист ’Ало‘ је чак рекао да ће због те изјаве руски бајкери доћи у Србију да нас бране од НАТО-а. У том смислу било је одређених медијских манипулација, али је несумњиво да је господин Скапароти рекао да га поводом руског утицаја на Балкану највише брине Србија“, каже Весна Радојевић.

Како наводи, није јој познато на које је медије у Србији Пентагон мислио у свом саопштењу о дезинформисању јавности, као ни да ли су баш сви медији пренели пуну информацију, али је јасно да је због реакције српске јавности Пентагон желео да изнесе и свој став у вези са тим.

„Да су наслови у медијима били мало претерани, јесу, али нема сумње да је Скапароти рекао да је Србија, због руског утицаја, проблем на Балкану и да би НАТО, односно Америка, требало да се више позабаве својим дипломатским утицајем овде. То смо сви чули у самом видеу“, категорична је Весна Радојевић.