Прочитај ми чланак

ПЕРВЕЗИЈА: Режим СНС-СПС убија и Скупштину Србију

0

Гомилом од 360 скоро истих амандмана на Закон о странцима, посланици владајућих напредњака су, према оцени стручне јавности, обесмислили рад Скупштине Србије. Опозиција тврди да је тиме поново на делу патент "запушити уста" политичким противницима промовисан крајем 2017. када је СНС, амандманима на Предлог закона о буџету, исписаним да би били одбачени, сатима држао говорницу.

Понављањем тог рецепта ситуација у парламенту делује као парафраза романа Слободана Селенића „Убиство опозиције с предумишљањем“. Али и самоубиство, јер бар за сада немају одговор на изум СНС-а који одбацује оптужбе противника. Из блокираних опозиционих редова стижу некакви одговори, за сада су само на нивоу предлога.

Фото: Н.С.

Боља организација опозиције у парламенту и ван њега је један од излаза из овакве ситуације, каже Балша Божовић, посланик Демократске странке, који сматра да ће у супротном институције наставити да се урушавају.

– Морамо да разговарамо, да се уједињујемо, формирамо јак опозициони фронт и покажемо да има воље и одлучности, да се превазилазе сујете и лични анимозитети… Тако би се решила и ова ситуација, и све остало – каже он за „Вести“, додајући да не види бојкот као начин решења ситуације.

Све опције за превазилажење „парламентарне кризе“ су, према речима Санде Рашковић Ивић из Покрет за спас Србије, у оптицају.

Одлазак или глума

Јово Бакић каже да је опозиција у чуду, јер овим што ради, власт примењује опструкцију парламента, што је иначе увек средство опозиције.
– Опозиција може да напусти парламент и оголи до краја олигархијски режим, или да настави да глуми да је све у реду, а ништа није у реду. Оваква скупштина може комотно да не постоји, а бојим се да би и комплетан систем ускоро могао да се уруши – закључио је Бакић.

– Чак и размишљање о бојкоту, али нисам сигурна да је то и најбоље решење, јер кроз дискусије око повреде скупштинског Пословника, током времена за расправу и конференције за новинаре можемо да се изјаснимо. Ако се одлучимо на бојкот, да видимо шта постижемо, уз стратегију шта ће нас вратити у парламент, а такве стратегије сада нема – каже она за „Вести“.

Посланица Нове странке Мариника Тепић истиче да је још после избора 2016. указивала да је један од стратешких циљева Александра Вучића да обесмисли рад скупштине.

– Схватила сам да је циљ приказати посланике као шарлатане и трошаџије времена и новца и показати да су једино вредни они у врху државе – каже Тепић за „Вести“ и истиче да сада није реч о несналажењу опозиције, већ да се није могло претпоставити да „неко са толико власти у Србији, спроводи фашизацију и у парламенту“, а са жељом да угаси свако другачије мишљење.

– Опозиција је ту да указује на све што власт не ради добро, али нам се силним амандамнима то онемогућава. Ако треба да узвратимо, нема нас довољно да им узвраћамо амандманима, али ни бојкот скупштинског рада није добра опција. Мислим да треба да се сви договоримо, али у нашим покушајима да опозиција солидарно наступи, увек се неко из неких разлога повлачио – каже Мариника Тепић.

Напредњак Владимир Орлић узвраћа да опозиција може да говори када и како хоће, а социјалиста Ђорђе Милићевић да свако има право на амандмане, па се посланицима власти не може оспорити што желе озбиљно да раде и подносе тзв. техничке амандмане, у којима се исправљају на пример зарез или сличне грешке. Скупштина је место где се доносе закони и опозиција контролише власт, подсећа професор београдског Филозофског факултета Јово Бакић и примећује да сада власт доноси амандмане које ни сама не прихвата.

 

– Овакав какав је, парламент ником не треба. Најмање је потребан Александру Вучићу, или је баш њему највише, да би њим манипулисао. То је перверзија Скупштине, а последња дешавања шлаг на наопако умешаној торти. У најкраћем, ово је убиство Скупштине – каже овај социолог.