• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ЊУЗВИК ПРЕДВИЂА: БиХ близу крвавог конфликта, све због Русије
Прочитај ми чланак

ЊУЗВИК ПРЕДВИЂА: БиХ близу крвавог конфликта, све због Русије

0

Босна и Херцеговина се приближава крвавом оружаном конфликту, пише у тексту Њузвика, базираном на извештају с насловом „БиХ у руском блоку за цепање“.

Како се наводи, у том извештају је откривено да руски председник Владимир Путин подржава српске сепаратисте, како би спречио намеру званичног Сарајева да се интегрише у западне политичке, друштвене и економске токове.

„Експерти упозоравају да би таква динамика могла да отвори украјински сценарио у срцу Европе“, наводи се.

Њузвик пише да се гомилање оружаних снага дешава у Републици Српској, као и да локална полиција и друге безбедносне формације добијају руску војну, оружану и тактичку помоћ, о чему сведоче документи у које је амерички часопис, како се наводи, имао увид.

Такође, наводи се да Москва подржава паравојне српске националистичке формације у Босни и Херцеговини, уз напомену да председник Републике Српске Милорад Додик често БиХ оцењује као пропалу државу, уз стално захваљивање Русији на подршци.

„Русија ради на томе да формира клијентелистичку државу у БиХ, како би спречила њене намере да уђе у НАТО. Руске паравојне формације су већ организовале конфликт у Украјини, са истом намером“, наводи се.

Њузвик преноси и изјаву некадашњег заменика помоћника америчког секретара одбране задуженог за Русију, Украјину, Евроазију и Балкан, Мајкла Карпентера.

„Ако Москва осети да је сатерана до зида, моћи ће да изда налог Додику да покрене референдум о независности Републике Српске“, наводи Карпентер.

Њузвик наводи и да је у српски ентитет за две године стигло више од 4.000 аутоматских пушака, те да је у фебруару и сам Додик признао да је влада купила 2.500 пушака за локалну полицију, али експерти тврде да је то оружје непотребно за полицијске снаге које имају око 5.000 људи.

У тексту пише и да постоји уверење да у БиХ има око пола милиона комада нелегалног оружја, које је преостало после ратова деведесетих година прошлог века.