Прочитај ми чланак

КОРБИН МЕЈОВОЈ И КОНЗЕРВАТИВЦИМА: А руске паре вам не сметају?

0

Влада британске премијерке Терезе Меј мора да се бори против „клановског капитализма“, а конзервативци треба да одустану од трошења „руског новца“

Влада британске премијерке Терезе Меј мора да се бори против „клановског капитализма“, а конзервативци треба да одустану од трошења „руског новца“ у британском политичком систему, изјавио је лидер британске парламентарне опозиције, лабуриста Џереми Корбин.

© AP Photo/ Virginia Mayo

Критикујући политичке противнике, Корбин је раније скренуо пажњу на то да конзервативна влада коју предводи Мејова оптужује Русију за умешаност у инцидент с тровањем контраобавештајца Скрипаља и његове ћерке у Солсберију, а да ипак прима добровољне прилоге за партију од имућних Руса.

„Руске власти морају бити позване на одговорност на основу доказа, а наш одговор треба да буде одлучан и примерен… Британија, међутим, треба да престане да служи руском клановском капитализму. Нећу престати да тражим да се руски новац избаци из нашег политичког система“, рекао је Корбин, наступајући у суботу на пролећном сабору чланова Лабуристичке партије.

Корбин доследно критикује конзервативце због тога што су примали добровољне прилоге од људи који су на нечастан начин зарадили новац у Русији.

„Сви ми знамо како се огромно богатство често стицало под најсумњивијим околностима у Русији, повремено у спрези са криминалом. Они су нашли уточиште у Лондону и покушали да купе политички утицај у британским политичким партијама. Конзервативна странка је примила више од 800 милиона фунти стерлинга као добровољне прилоге од руских олигарха и лица која су с њима у вези“, рекао је Корбин ове седмице у парламенту.

Односи Русије и Велике Британије нагло су се погоршали услед инцидента у британском Солсберију, где су отровани Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија.

Британска страна тврди да је у тровање Скрипаља нервно-паралитичком супстанцом из групе „Новичок“ умешана руска држава, али докази за ове тврдње и даље нису представљени.