Прочитај ми чланак

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Што је много – много је, Србија да каже „не“

0

Београд -- Србија ни по цену ЕУ интеграција не треба да се сагласи са формирањем косовске војске, каже бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери.

„Што је много, много је“, узвратио је Монтгомери на питање Тањуга како види поруке које је у Београду изнео званичник Стејт департмента Вес Мичел, укључујући и отворену подршку САД војсци Косова.

 

Србија треба да инсистира на првобитним позицијама Запада по питању косовске војске – а то је снажно противљење сваком њеном облику.

Монтгомери подсећа да је и сам више година био укључен у косовско питање и да се одлично сећа колико се Запад снажно опирао било каквом формирању војске Косова.

“Одлично смо знали да ће у њеном саставу бити бивши борци ОВК и да је формирање истински мултиетничког састава немогуће. Није случајно да то брани и косовски устав“, каже Монгтомери за Тањуг.

Због тога, каже он, “са огромним жаљењем видим да су косовски Албанци ‘отупили оштрицу тог отпора’ и да смо променили став и почели нерадо да прихватамо те оружане снаге“, каже бивши амерички дипломата.

Он упозорава да се у исто време дозвољава да ЗСО буде “ни на небу ни на земљи“.

“Мој савет српској влади био би да каже:’ Не, не и не’. И да држи Запад на почетним позицијама у вези са косовском војском. Уколико то значи крај напретка у процесу приступања ЕУ, онда нека буде тако“, поручује Монтгомери.

Како каже, косовско поглавље у преговорима са ЕУ прво је отворено и биће последње затворено.

“Чињење уступака сада неће окончати непрекидан притисак од стране ЕУ, нити ће учинити да ЕУ буде многхо чвршћа према косовским Албанцима. Што је много много је“, закључио је Вилијам Монтгомери.