Прочитај ми чланак

ДРУГИ ЧОВЕК НАТО: Није проблем да Руски хуманитарни центар има дипломатски статус

0

То што Србија повремено одржава војне вежбе са Русијом ми не видимо као проблем. Свака држава има право да одлучује са ким жели да сарађује.

Ми не посматрамо однос између НАТО, Русије и Србије као такмичење. Не надмећемо се за наклоност Србије, већ покушавамо да остваримо позитиван однос. У том смислу, ваше учешће у војним вежбама са Русијом, ми посматрамо као ваш напор да остварите добар однос са државом са којом вас везују традиционалне везе. За НАТО то не представља озбиљан узрок забринутости – каже у разговору за Данас генерал Петр Павел, председавајући Војног комитета НАТО.

Чешки (НАТО) генерал Петар Павел

Овај став „другог човека НАТО“, како медији колоквијално ословљавају генерала Павела, не одступа значајно од ставова који већ дуже време долазе из Брисела. Ипак, разумевање који НАТО званичници показују за однос Београда и Москве, делује контрадикторно када се упореди са изјавама истих људи када говоре само о Русији.

*Ви лично сте у ранијим интервјуима назвали Русију „извором забринутости“?

– То се не мења. Ми такође имамо однос са Русијом и трудимо се да он буде утемељен на узајамном поверењу, транспарентности и реципроцитету. Наша брига почиње када Русија пређе линије међународних закона. То је случај са анексијом Крима, доказаним уплитањем у изборне процесе других земљама или намерним ширењем лажних вести. Такође, забрињава нас и када чујемо руске лидере да говоре о новом наоружању. Такви поступци могу водити ескалацији тензија, а наша намера је управо супротна. Ми настојимо да смањимо тензије.

*А да ли би забринуло НАТО уколико би Србија доделила дипломатски статус особљу Руског хуманитарног центра у Нишу?

– Не могу да замислим како би то био извор забринутости. Поготово не у војном смислу. Не могу да говорим за политички део савета. У сваком случају, Србија је суверена земља и шта год да одлучите, то је ваша одлука. Када је реч о хуманитарним центрима, уколико они доприносе унапређењу хуманитарне помоћи људима који су погођени елементарним непогодама, онда они служе заједничкој сврси. Ја лично не видим никакав проблем са дипломатским статусом.

*Која је будућност мисије КФОР? Да ли бисмо могли да видимо НАТО трупе како напуштају Косово у догледној будућности?

– О томе ће одлучивати политичари. Могли смо да чујемо лидере који говоре о условима на терену. Једном када се процени да су безбедносни услови на Косову такви да може да се говори о редукцији мисије КФОР, такав предлог ће се наћи на столу. У овом тренутку, такав предлог није на столу. Не разматрамо смањење броја војника у скоријој будућности.

*Министар спољних послова Ивица Дачић недавно је изјавио да би „требало судити онима који су 1999. године наредили и извели бомбардовање Србије, јер су починили злочин над народом Србије“. Да ли такве изјаве утичу на однос између Србије и НАТО?

– Ја бих 1999. годину назвао неуралгичном тачком наших односа. За мене као војника, то је историјска чињеница коју могу да анализирају историчари и политичари. Као војник, настојим да гледам у прошлост да бих извукао поуке за будућност. У том смислу, моја посета и разговори о сарадњи служе успостављању међусобног разумевања и поверења између нас. Када говорим о лекцијама, за мене је најбоља лекција, не само из тог периода већ и из низа других конфликата, је да војно решење мора да се користи само као последња опција. Уколико се нађемо у ситуацији која налаже отварање тог периода верујем да ће бити процењиван на поштен начин. Такође, уколико постоје разлози да се било коме суди, верујем да ће се ти процеси темељити на законитим процедурама.

Отворена врата

*Како видите однос Србија и НАТО кроз десет година?

Немам кристалну куглу, али сам сигуран да ће се они темељити на интересима Србије. НАТО је отворен за проширење чланства у будућности. Стога, кад год државе у Европи испуне постављене критеријуме, покажу да деле заједничке вредности и искажу интересовање, наша врата су отворена. Све зависи од тога где би Србија желела да иде. Уколико ваша земља преферира однос партнерства, нама је то прихватљиво. Опет, ако Србија у једном тренутку одлучи да жели да постане члан, свакако ће наићи на добру вољу са наше стране.