Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Србија жели да настави сарадњу са ММФ кроз нови програм

0

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са представницима Мисије Међународног монетарног фонда, коју је предводио шеф Мисије Џејмс Руф, наводи се у саопштењу.

Шеф Мисије Руф је, на самом почетку сусрета, како се наводи, честитао председнику Вучићу успешан завршетак трогодишњег аранжмана и нагласио да је руководство ММФ-а користило пример Србије као успешан модел за друге земље.

Председник Вучић је захвалио на честиткама и рекао да Србија жели да настави сарадњу са ММФ-ом кроз нови програм.

„Желимо да одржимо стабилност јавних финансија и целокупне економије и, што је још важније, постигнемо већи раст бруто домаћег производа“, истакао је председник Вучић.

Саговорници су се сагласили да је неопходно завршити реформу јавних предузећа и решити проблем са губиташима у јавном сектору. Такође је, како се наводи, договорена помоћ и подршка ММФ-а у бољем пројектовању и остваривању могућности за ефикасније управљање јавним инвестицијама.

Посебна тема састанка тицала се повећања плата и пензија, у чему су се председник Вучић и представници ММФ сагласили да, захваљујући одличним резултатима од почетка године, у буџету Републике Србије има простора за поменута повећања.

Теме су биле и доношење новог Закона о накнадама, којим би били укинути сви парафискални намети, што би олакшало пословање привредним субјектима у Србији.

На састанку је било речи и о смањењу пореза и доприноса на плате као једне од мера подстицаја запошљавања у приватном сектору.

Током сусрета је констатовано да Србија иде добрим путем и да је остала посвећена даљем спровођењу економских реформи, повећању стопе раста БДП-а и побољшању животног стандарда грађана Србије, наводи се у саопштењу.