Прочитај ми чланак

ТУРСКА: Масовна туча у скупштини због изборног закона (ВИДЕО)

0

Након што је турски парламент усвојио измене изборног закона у уторак, међу посланицима владајућих и опозиционих партија је избила туча.

Опозиција тврди да се тиме отвара пут изборним преварама и угрожава регуларност избора који се одржавају идуће године.

Изборни закон даје политичким странкама зелено светло за формирање предизборних савеза и преиначење изборних прописа пре избора 2019. године, а одобрен је у парламенту након маратонског заседања, када је избила туча између владајућих и опозиционих партија.

Измене закона омогућују Високом изборном повереништву да спаја бирачке округе и пребацује бирачке кутије у друге округе.

Листићи на које није ударен жиг месног изборног повереништва и даље ће бити важећи, чиме се формално легализује пракса која је изазвала жестоке критике и забринутост посматрача на прошлогодишњем референдуму.

Припадници снага безбедности моћи ће да уђу у биралиште на позив бирача, чиме влада жели да спречи наводно застрашивање забрањеног ПКК-а на курдском југоистоку земље. Влада оптужује прокурдску странку ХДП да је продужена рука ПКК-а и да профитира захваљујући застрашивању бирача.

Опозиционе странке упозоравају да ће те мере учинити пребројавање гласова мање транспарентним и омогућити влади пребацивање бирачких кутија из опозиционих упоришта.

„Битка у парламенту је завршена, али ми ћемо се борити за изборну сигурност на све могуће начине. Ићи ћемо на Уставни суд због неуставности ових одредби“, рекао је Озгур Озел, члан главне опозиционе Републиканске народне странке (ЦХП), преноси Индеx.хр. Закон формално допушта предизборне коалиције, што омогућује удруживање владајуће странке АКП и њихових националистичких савезника. Након усвајања закона у парламенту је избила свађа између националистичких заступника и опозиције. Неколико заступника се потукло, нагуравало и јурило по сали.

Турке следеће године очекују председнички и парламентарни избори.