Прочитај ми чланак

ПОГЛЕДАЈТЕ: Скандал с Русијом Британци припремили још прошле године

0

У дипломатском скандалу између Велике Британије и Русије се Лондон очито припремио унапријед. Прича о тровању бившег двоструког агента Скрипала, коју је британска премијерка Тереза Меј без икаквих предочених доказа искористила као изговор за протјеривање руских дипломата, изгледа као унапријед припремљени спектакл, а доказе о његовој припреми можете видјети на интернету.

Судећи према епизодама британске телевизијске серије “Strike Back”, преведене у нас као “Противудар”, јавност у Уједињеном Краљевству припремана за такозвану “руску агресију” помоћу нервног гаса.

У новембру (студеном) 2017. гледаоци су пратили серију у којој британске специјалне службе покушавају спријечити терористички напад помоћу отровне материје “Новичек”, војног отрова којег је створио руски хемичар Камил Марков.

Наравно, главни негативац с препознатљивим нагласком у британској серији је био Рус, што и није неко изненађење, јер су руски шпијуни, државни службеници, олигарси и криминалци годинама заштитни знак негативаца у западним филмовима и серијама. Међутим, како је продукцији пало напамет да се сјети нервног агенса “Новичека”, којим су наводно отровани Скрипал и његова кћерка Јулија, а колатерална жртва је и један британски полицајац који им је прискочио у помоћ.

Прво, бојни отров “Новичек” није познат широј јавности, али је постао познат у сцени у којој се британски агенти у серији “Strike Back” боре како би спријечили терористички напад у којем је требао бити кориштен.

Познато је да се серија “Strike Back” финансира и ствара уз директно судјеловање британских обавјештајних служби, стога избор војног отрова у сценарију изгледа више него чудно, осим ако све није била припрема јавног мнијења за будућу провокацију.

Први су чудну подударност с тровањем Сергеја Скрипала и енглеске серије примијетили руски корисници друштвених мрежа, љубитељи ове британске серије.

Новинарка Елена Золотова је објавила своје мишљење одмах након извјештаја које је поднијела Тереза Меј.

„“Прво сам то видјела као некакав виц, али је толико нестварно да не може бити случајност”, рекла је Золотова.

Током треће серије “Strike Back”, супруга арапског терориста, заједно с руским хемичаром и шефом бјелоруске мафије планира извести терористички напад бомбом с веома јаким убојитим војним отровом “Новичек”. Тако је у вријеме саопштења британске премијерке јавност Уједињеног Краљевства већ имала јак дојам о томе ко би могли бити злочинци с овим хемијским оружјем.

Руски стручњаци не искључују чињеницу да су припадници неке међународне групе у организацији британских обавјештајних служби могли учествовати у тровању Скрипала у Салисбурију.

„Све ово је помно планирана провокација, а да је спроведена у режији британских обавјештајаца потврђује низ знакова, па не чуди чињеница да се користио егзотичан отров, нешто што је у Великој Британији јако популарно”, изјавио је Александар Михаилов, генерал ФСБ-а у пензији и члан Већа за спољну и одбрамбену политику.

Још једна случајност је такође привукла пажњу корисника интернета. Наиме, ријеч је о сумњивим активностима руског говорног Јутјуб канала, који се према извјештајима монтира из Лондона.

25. фебруара (вељаче), то јест осам дана прије тровања Скрипала, модератори канала су пренијели 4 тематска видеа руске телевизије о притварању бившег официра ГРУ-а. Судећи према техничким ознакама на екрану, записи датирају из раних 2000-их и негдје су били пажљиво похрањени на професионалним видео касетама и постављени на канал у одређено вријеме.