Прочитај ми чланак

КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА: Ко је заиста пуцао на демонстранте на Мајдану

0

Демонстранти су 2014. године имали оружје које су употребљавали уз благослов организатора протеста, изјавила је посланица Врховне раде Надежда Савченко.

Према речима Савченкове, актуелни државни тужилац Јуриј Луценко позвао је са говорнице да се крене у офанзиву, обећавши да ће „бити оружја“.

© Sputnik/ Андреј Стењин

„Видела сам како је дошао плави минибус и одатле су изашли људи са оружјем. Ти људи се сада налазе у парламенту. Видела сам како Парубиј уноси снајпере у Хотел ’Украјина‘. Луценко је постао генерални тужилац како би сакрио ове злочине“, рекла је Савченкова.

Она је нагласила да власт намерава да блокира истрагу о злочинима на Мајдану, јер су многи њени представници умешани у противправне акције.

„Људи који су давали наређења су извршили злочин и сносе одговорност“, рекла је Савченкова.

Она је додала да се живот након Mајдана није побољшао.

Крајем фебруара 2014. године, на Тргу независности у Кијеву непознати снајперисти убили су 53 човека — 49 демонстраната и четири полицајаца. Иако су лидери опозиције и представници САД и ЕУ за тај инцидент оптужили бившег председника Украјине Виктора Јануковича, до дана данашњег истрага није утврдила ко је одговоран за овај злочин.