Прочитај ми чланак

АСТРОНАУТУ БОРАВАК У СВЕМИРУ ИЗМЕНИО ДНК и више није исти као брат близанац

0

Америчком астронауту Скоту Келију ДНК је делимично измењена након годину дана проведених у свемиру, потврдила је НАСА. Седам одсто његових гена се није вратило у стање у ком је било пре него што је одлетео на годину дана дугу мисију.

Скот и његов брат близанац Марк Кели, такође астронаут, били су субјекти истраживања чији је циљ био да утврди шта се тачно дешава са телом после годину дана проведених у свемиру.

Пресс-служба Роскосмоса

На Међународној свемирској станици Скот је остао од марта 2015. до марта 2016, а за то време је Марк био на Земљи. То је уједно била и последња Скотова мисија, који је током своје каријере провео укупно 520 дана у свемиру.

Истраживачи су проучавали Скотов боравак у свемиру са психолошке и физиолошке стране, поредећи резултате са његовим братом који је остао на Земљи.

Десет тимова представило је прелиминарне резултате прошле године, а ове године су они и потврђени.

 

​„Шта? Моја ДНК се променила седам одсто. Ко би рекао? Ово су можда и добре вести, сада више не морам Марка да зовем својим идентичним братом близанцем“, нашалио се Скот на Твитеру након што је сазнао за резултате.

Због боравка у свемиру Скотови гени претрпели су промене услед мањка кисеоника, чешћих упалних процеса и изненадних промена у уношењу хранљивих материја.