Прочитај ми чланак

РТ: Запад покренуо масовну кампању да избаци „неугодну” Русију из СБ УН-а

0

Запад је покренуо масовну кампању за уклањање Русије из Савета безбедности УН-а, рекао је сенатор Сергеј Калашњиков, коментаришући оптужбе Уједињеног Краљевства против Москве због тровања Сергеја Скрипаља.

„Запад је покренуо масовну кампању како би избацио Русију из Савета безбедностиУН-а“, рекао је Калашњиков.

„Русија је сада веома неугодан играч за западне нације и то објашњава све недавне нападе на нашу земљу.“, додао је Калашњиков.

Сенатор сматра да ће у циљу сузбијања чланства Русије бити покушаја реформе главног тела УН-а задуженог за одржавање међународног мира и безбедности. Члан Савета Федерације РФ је подсетио да је Совјетски Савез, којем је Русија правни сљедник, саставни део СБ УН-а од свог оснивања 1946. године.

У среду се посланик лабуриста Крис Лесли обратио Терези Меј током седнице парламента по питању реформе Савета безбедности УН-а, а по питању ограничавања права Русије у овом телу.

Лесли тврди да Русија „све чешће делује као лажна држава“, додајући да „сада морамо почети да говоримо о реформама“ СБ УН-а.

„Русији се не може дозволити да једноставно седи лепо, забада свој нос у остатак светске заједнице и да ужива осећај међународног имунитета од владавине права“, рекао је Лесли.

Мејова је одговорила, тако што је рекла да Лесли није био једини који је нагласио потребу за променама унутар СБ УН-а, обећавајући да је „то нешто на чему ћемо радити“.

„Ми разговарамо са Уједињеним нацијама о реформи Уједињених нација на разне начине. Наравно, свака одлука која би се могла донети у Савету за безбедност да би се реформисао, наравно, могла би бити предмет вета од стране Русије која седи тамо“, рекла је Мејова.

Раније у току дана, британска влада је затражила хитан састанак Савета безбедности УН-а о случају „Скрипаљ“. Двоструки агент Русије и Велике Британије и његова ћерка остају у критичном стању након што су откривени на клупи у несвести у Салисбурију почетком марта.

Власти у Великој Британији тврде да су отровни совјетским нервним агенсом „Новичок“. У понедељак је премијер Тереза Меј навела да је „напад био или овлашћен од стране руске владе, или је Москва дозволила да нервни агенс падне у погрешне руке“.
 
 Русија је сапоштила да је отворена за сарадњу са Великом Британијом у случају „Скрипаљ“, ако се то спроведе у складу са међународним правом, а да се Москва третира као једнак партнер у случају. Русија је такође званично затражила од Уједињеног Краљевства да достави све списе предмета у вези са инцидентом, али је захтев одбијен.
 
У уторак је Велика Британија објавила о протеривању 23 руске дипломате и укидању дипломатских контаката на високом нивоу са Москвом у склопу нових санкција против Русије. Лондон је такође саопштио да ће такође замрзнути руску имовину у случају да постоје докази да се користи за компромитовање безбедности Уједињеног Краљевства.

„Законски Британија има право да то уради јер имовина државе не поседује дипломатски имунитет“, рекао је Калашњиков, позивајући Русију да повуче своја средства из Велике Британије и „уложи у себе“.