Прочитај ми чланак

ПУКЛА БРУКА: Ово је најскандалознија Колиндина изјава до сада, бесни и Срби и Хрва

0

Хрватски председница Колинда Грабар-Китаровић назвала је усташке бегунце који су такозваним пацовским каналима бежали за Аргентину након слома фашистичке Независне Државе Хрватске – „Хрватима који су нашли слободу“.

Китаровићева је током посете Аргентини поручила да су „након Другог светског рата многи Хрвати управо у Аргентини тражили и нашли простор слободе у којем су могли сведочити своје домољубље и истицати оправдане захтеве за слободу хрватског народа и домовине“.

Хрватски историчар Твртко Јаковина сматра да је реч о скандалозној изјави.

„Предлажем да у амбасадама САД и Немачке прегледају њене изјаве, јер нам оне кваре односе са тим и многим другим земљама“, истиче Јаковина.

Он напомиње да у Аргентини постоје стара и нова емиграција.

Стара је дошла на прелазу из 19. у 20. век и пре Другог светског рата.

Али, они који су побегли након Другог светског рата такозваним пацовским каналима, попут поглавника Анте Павелића и усташких функционера или Адолфа Ајхмана, били су фашистички злочинци.

„Председница мисли да је тамо цветало цвеће, али Аргентина је тада била војна диктатура генерала Хуана Перона и није било демократије, али је било много сличности са Мусолинијевом Италијом, у којој је Перон био војни аташе“, каже Јаковина, преносе хрватски портали.

Китаровићева се у више наврата „удварала“ десничарским гласачима, па је бранила усташки поздрав „За дом спремни!“, давала интервјуе радикално десним медијима који промовишу усташку идеологију и извињавала се због српских чоколадица у Хрватској.

Како појединци кажу било би изненађујуће да није испало тако, а све се претворило у једну велику спољнополитичку бламажу за Хрватску.


Колинда је пала на првој станици у Аргентини, а путује још и у Чиле и у Бразил.

Из реакција екстремно десног посланика у Сабору Златка Хасанбеговића на критике које су Колинди упућене у јавности јасно се види да је у Аргентини погодила прави тон.

Он је новинарима у Сабору изјавио да је „председница поновила поновила ноторну чињеницу да део Хрвата није поделио судбину оних који су били подвргнути масовним извансудским смакнућима већ да су пронашли слободу у новој домовини и то је чињеница“, те да је “некима очигледно жао што сви Хрвати нису поубијани и ликвидирани 1945. године“.