Прочитај ми чланак

МИКИ МАНОЈЛОВИЋ: Од Лечића до последњег министра не видим помак у култури

0

Он каже да није ставио потпис ни на једну листу и додаје да има врло јасан однос према свету и да је свестан сложености ситуације

„Политика ставља руку на културу пред изборе. Ми имамо законе који су у колизији с другим законима и смислом и могућности рађања позоришта, то се не поправља. Од Бранислава Лечића до последњег министра не видим корак напред у култури“, рекао је глумац Предраг Мики Манојловић у емисији Прессинг на Н1.

Мики Манојловић сматра да многима није јасно и нису свесни колико је култура важна за, како је рекао, зрење процеса у земљи.

„Обилазнице морају да постоје, то је прво, морамо доћи а да немамо блато, то сматрам битним. Неопходно је – све је култура, све што видимо је култура. Да би култура могла да иде напред морају се променити услови, законске стеге које онемогућавају. Је не знам зашто се не мењају, не желим никога да кривим. Треба објаснити људима који одлучују зашто је то неопходно. Неко може, али можда тај неко не жели да се бави политиком“, каже он.

Манојловић додаје да се за културу мало издваја и даје зато потребан позитиван притисак.

„Мора да се разговара, ако су у кампањама сви говорили да је важна, нарочито губитници који су правили законе“.

„Мој деда је добио две Легије части, поносан сам и ценим Француску, то је једна од ретких земаља која покушава да одбрани аутономију духа. У Француској не можете бити политичар, каквих је овде било, који каже ја имам изражени анимозитет према позоришту, то је рекао Слободан Милошевић, али и један бивши градоначелник“.

Говорећи о разврставању уметника по колонама и потписима подршке уочи избора, Манојловић је рекао да људи имају право на мишљење, деловање и политичко удруживање.

„Али пре него што ставим потпис, морам да знам шта и због чега то радим и која је то политичка опција. Потпис 100 – ја сам ту поставио себи разна питања, потписују људи, а не знају основне политичке правце човека за кога потписују. Шта је програм, потписују из нервозе, а исти ти људи које много ценим, нису у стању да у својим еснафима среде стање, а хоће да среде стање државе. Не умете да замените добро сијалицу а ви бисте да водите ферари“, каже Манојловић.

Он каже да није ставио потпис ни на једну листу и додаје да има врло јасан однос према свету и да је свестан сложености ситуације.

„И не бих био у кожи ником е и зато и нисам, моја одређења су јасна. Знам где је исток и шта јесте а знам где је и запад. Потпис 1000 се разликује од потписа 100 зато што је рекао ми подржавамо ту визију, а потпис 100 је подржао име и презиме – велика разлика“.