Прочитај ми чланак

МИЧЕЛ: Косово има право да формира снаге, то није претња

0

Београд -- Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел позвао је обе стране да испуне обавезе из Бриселског споразума.

Осим тога, Мичел је током конференције за медије са председником Србије Александром Вучићем навео да Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и да то не би била никаква претња Србији и Србима.

„Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе и нико нема право да забарни Косову да развија такве структуре“, рекао је Мичел.

Мичел је казао да САД подржавају то право Косова, али и нагласио да је за то неопходна промена устава.

Он је рекао да то захтева много посла и да су се САД ангажовале “ врло блиско са људима у Приштини око тога“.

Мичел је рекао да је разговор са председником Србије био „отворен и веома добар“ и да су разговарали о Косову, безбедности и сигурности региона и економској сарадњи.

„Желимо да се вратимо на стару стазу тесне блискости и сарадње САД и Србије. И даље верујемо да је визија слободне и просперитетне Србије у складу и у миру са суседима и интегрисана са Западом циљ свих нас и радујем се сарадњи са председником Србије и његовим тимом на развијању тих циљева“, рекао је Мичел .

Како је рекао, његова основна порука је да су САД привржене партнерству са Србијом.

“Хвала Вучићу на добродошлици и гостопримству. Имали смо отворен и веома добар разговор. Ово је моја прва посета Балкану и било је веома важно да дођем у Србију“, навео је Мичел.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са Весом Мичелом имао добар, отворен, садржајан и битан разговор за односе између Србије и САД, али и позвао све да пронађу међународни акт према којем је дозвољено формирати војску Косова.