Прочитај ми чланак

ТУЖНА СУДБИНА „ГРЕШНЕ“ ПРИНЦЕЗЕ Стефан је своју жену понизио, па избацио са двора

0

Евдокија, ћерка византијског цара Алексија ИИИ Анђела, у историји је забележена као прва страна принцеза на двору Немањића када се 1191. удала за великог жупана Стефана, првог краља Србије, а када ју је Стефан око 1200. године отерао са двора остала је упамћена као "шугава" и "грешна" принцеза.

Брак између Стефана и Евдокије је у почетку био складан, добили су синове Радослава, Владислава и Предислава те ћерку Комнину. Ипак, убрзо је ситуација у Србији била све сложенија, Стефанов отац Немања је умро на Светој Гори 13. фебруара 1199. године, а истовремено Евдокијин отац је у Цариграду изгубио ауторитет који је имао. Тако се и однос између Стефана и Евдокије значајно погоршао па и професор Димитрије Оболенски наводи да „Стефаново увредљиво поступање према Евдокији показује како је Византија око 1200. године ниско пала у очима царског зета“.

Foto: Promo

Стефан је жену оптуживао због претеране похотљивости, док је она њему пребацивала да је пијан од саме зоре. Како је неслога међу њима била све већа, Стефан је тврдио да је Евдокија ухваћена у прељуби. Одмах је наредио да се с ње свуче сва одећа, оставивши јој само танку кошуљу, и тако је избацио напоље. Историчари наводе различите ставове од тога да је Стефан волео и друге жене до тога да је Евдокија била слободнија према млађим мушкарцима. Тако и византолог Луј Бреје, истиче да су се у Византији у свим периодима принцезе и царице веома слободно понашале.

Било како било, Евдокија је онако понижена и одбачена отишла да се склони код девера Вукана, који ју је примио да би млађем брату Стефану што више нашкодио.

„Противећи се оваквом заиста нечасном и грубом поступку и преоштрој казни, Вукан прекори брата због његове нечовечности и замоли га да утиша бес и да мало попусти имајући у виду високо порекло Евдокијино. Не успевши да убеди човека тврде и неумољиве нарави, он сам указа Евдокији сву потребну пажњу и отпреми је уз достојну пратњу у Драч. Кад њен отац сазнаде шта се догодило, посла покривену носиљку, накит и остале царске украсе, те прими ћерку у кућу“, записао је византијски историчар Никита Хонијат.

У византијској престоници постала је љубавница Алексија Дуке Мурзуфла, који је почетком 1204. произведен у цара у време када су се крсташи, захваљујући скретању Четвртог крсташког похода, умешали у унутрашње сукобе у Византији. У ноћи 12. априла 1204. Алексије В је у друштву Евдокије и њене мајке Еуфросине Дука Каматере побегао из Цариграда који су затим заузели крсташи и Млечани. Евдокија се тада склонила у трачки град Мосинопољ где се одраније учврстио њен прогнани отац Алексије ИИИ.

У Мосинопољу се удала за Алексија В Дуку Мурзуфла кога је недуго затим ослепео њен отац. Ослепљеног Алексија В су затим заробили крсташи који су га погубили 1205. године. Евдокија је преминула око 1211. године, а Стефан се такође после њиховог брака женио још два пута.

У серији „Немањићи“ управо је актуелна епизода са Евдокијом (коју игра Јелена Гавриловић) и њен однос са Стефаном Немањићем (Војин Ћетковић).