Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: „Честитамо“ Вучићу, врхунски је извео изборну крађу у Београду

0

Ми тврдимо, и одговорно стојимо иза тога, да су београдски избори покрадени, да је СПС био испод цензуса и да је погуран изнад, и да коалиција ДВЕРИ-ДЈБ не зна свој резултат, јер нисмо добили увид у бирачки материјал.

Ћутали смо 10 дана од изборне ноћи 4. марта, зато што нисмо желели да учествујемо у политичком позоришту које је режирао председник Србије, председник СНС, вд. председника Владе Србије, градоначелник свих градова и општина и председник свих месних заједница у Србији – оличен у једном човеку. И зато што нисмо желели да дозволимо да реагујемо онако како режимски медији то желе, већ да сачекамо увид у комплетан бирачки материјал и исход састанака руководећих органа Двери.

Најпре имамо обавезу да под знацима навода ”честитамо” Александру Вучићу на изборној победи: Свака част, мајсторе. Врхунски си извео ову изборну крађу у Београду.

У кругу људи у којем се Ви крећете, то се сматра великим успехом. У кругу људи у којем се ми крећемо, то заслужује истрагу и кривичну одговорност.

Затим желимо да се још једном захвалимо свим Београђанима, члановима и присталицама који су дали глас Дверима и извинимо се јер смо погрешно проценили да ћемо имати снаге да у неравноправној утакмици остваримо резултат на унапред намештеним градским изборима у Београду. То је била огромна и непоправљива грешка. Сматрали смо да упркос свему можемо да понудимо алтернативу, иако смо добро знали да у Србији одавно нема слободних медија и слободних избора. Чак смо први кренули у протесте против ТВ ПИНК, РТС и РЕМ због медијског мрака још у септембру прошле године, а одмах након тога позвали целу опозицију да бојкотујемо изборе ако власт не дозволи фер и поштене изборне услове. Како су сви други учесници избора из опозиције пристали на такве изборне услове – нисмо одлучили да бојкотујемо изборе самостално, јер би испало да бежимо од изласка пред бираче.

Ми тврдимо, и одговорно стојимо иза тога, да су београдски избори покрадени, да је СПС био испод цензуса и да је погуран изнад, а да је коалиција ДВЕРИ-ДЈБ не зна свој резултат, јер нисмо добили увид у бирачки материјал. О крађи говоре лажни бирачки спискови, куповина гласова, вишеструко гласање истих лица на више бирачких места под разним именима и са лажним личним картама, гласање особа из унутрашњости са лажним пребивалиштем у Београду, а посебно одбијање више стотина приговора, као и опструкција увида у бирачки материјал у ГИК-у, да овде и не говоримо о медијској тортури и другим притисцима и уценама власти… О томе говори и Вучићево обећање да Двери више никада неће ући у Народну скупштину.

Да бисмо били до краја одговорни нудимо крајње поштену понуду актуелној власти: Посланичка група Српског покрета Двери предаће Народној скупштини захтев за формирањем скупштинског анкетног одбора који би истражио околности изборног процеса на градским изборима у Београду. Ако власт на то пристане и докаже се да није било никакве изборне крађе – сви ми подносимо оставке на функције у Дверима и мандате народних посланика и напуштамо политику. Ако власт није спремна да се формира један заједнички скупштински анкетни одбор, који би чинили представници свих посланичких група, и да се након тога уреде бирачки спискови и стање у медијима – нема јачег доказа да имају нешто да крију и да су избори били нерегуларни. Исто се односи и на парламентарне изборе 2016. и председничке изборе 2017. године, за које смо такође тражили формирање скупштинских анкетних одбора, али је владајућа већина то одбила, рачунајући и сопствени предлог са истим циљем. Дакле, оставке нису тема док власт краде изборе, издаје Косово и Метохију, мења Устав Србије… А разговора унутар Двери има како да још више ојачамо нашу политичку организацију и тако утичемо на смену актуелне власти. Али, то су већ теме за наше унутрашње органе. Промене ће сигурно бити и то великих, али то је само наша ствар.