Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ ПРИЗНАЈЕ ДА ЈЕ ПРОБЛЕМ ПОСЛЕ ПАУЗЕ више психичке него физичке природе

0

Са реики мастерсом посетио Велики кањон. Погрешна процена стручног штаба око повратка. То није био играч којег сам гледао на ТВ - каже Данијел

ФОТОГРАФИЈА са реики мастером Жарком Илићем на литици Великог кањона, удаљеног шест сати вожње од Индијан Велса, симболизује Новаков ход по ивици провалије на америчкој турнеји. Пораз од 109. рекета планете Тора Данијела на старту првог мастерса (6:7, 6:4, 1:6) вратио је Ђоковића у период када се неуспеси нису везивали за болове у лакту (сад их није имао), већ са губитком самопоуздања, сигурности у ударцима, јачине сервиса, килаже, шампионског става и дневне рутине једног тенисера у којој су битни само форхенд, бекхенд, односно сати и сати тренинга.

Древна јапанска метода, заснована на идеји да животна енергија тече кроз организам, није помогла српском тенисеру да пронађе мир пред дуел са Јапанцем. Ова техника, наводно, елиминише стрес, релаксира и лечи, али српски тенисер на обали Колорада није пронашао концентрацију за сам терен, где је направио 61 неизнуђену грешку, махом из бекхенда. Упитан за излет до места сатима удаљеном од тениског комплекса, Новак је описао то „прелепо искуство“.

– Велики кањон је једно од најмоћнијих места на свету, што се енергије тиче. Тај мир и веза са природом су невероватни.

Да ли је петоструки шампион пустињског мастерса губио енергију на ствари ван тениса, процениће Агаси и Штепанек. Стручни штаб се током тренинга у Невади уочи турнира очигледно више бавио реакцијама тела и формом, занемарујући опасност да психички неспремни Ноле упадне у још дубљи кањон поразом у раној фази турнира.

– Ово је више психолошки изазов за мене, него физички. Последњих девет месеци сам одиграо тек неколико мечева и у глави постоји борба да ли сам спреман или не. Чак и кад не осећам бол, и даље ми је то у подсвести, јер сам га вукао преко две године. Био сам нервозан, промашивао много из бекхенда који је обично мој најсигурнији ударац. Све је то део околности у којима се налазим. Није ни требало да будем овде, јер је прошло неколико недеља од операције – окреће се Новак мастерсу у Мајамију који почиње 21. марта.

ТО НИЈЕ ЂОКОВИЋ

УТИСАК је да Торо Данијел није морао много тога да уради за победу, јер Србин није урадио много тога да избегне пораз.
– То није био Ђоковић кога сам гледао на телевизији. Тај Новак никад не промашује толико лоптица, већ их шаље тачно тамо где жели – упала је кашика у мед јапанском квалификанту