Прочитај ми чланак

ТАМО ЗА МЕНЕ И ДАЉЕ ЧУВАЈУ МЕТАК: Балашевић у Хрватској причао о Бањалуци

0

Током концерта у Сплиту музичар је по традицији одржао више говора

Ђорђе Балашевић наступио је у петак вече у пуној Спаладиум арени у Сплиту.

Као што је и обичај када је он у питању, свакој песми на поменутом концерту претходио је кратки говор – сећање, или анегдота, а све што је музичар рекао публика је наградила громогласним аплаузом.

Тако је, у најави култне песме „Живот је море“ рекао како би волео да је рођен на Брачу, где је у Сутивану 1978. године први пут отпевао поменути класик.

Пре песме „Неверник“ без чијих стихова „Добро вече, Бањалуко“ не може да прође ниједан Балашевићем концерт, он је рекао како су још увек на снази поруке које су му стизале из тог града, а све са истом суштином – да тамо није добродошао.

Како пише Слободна Далмација, Ђорђе је рекао да „тамо за њега чувају метак“, а нешто касније рекао је како је свет његова домовина и да у његовим песмама сви на просторима бивше Југославије говоре истим језиком – оним којим говори срце.

Подсетимо, Балашевић је у интервјуу за НИН, на тему одласка у Бањалуку, рекао следеће:

– То је град из којег ми стално шаљу неке поруке. Чувамо метак за тебе. А, онда сам ја одговорио: „Супер… Мислим, није лепо што чувате метак за мене, али је лепо што сте неки ипак сачували…“.

Како се годинама уназад наводи, разлог због ког Балашевић није добродошао у Бањалуку јесте тај што је, наводно, једном приликом после рата рекао: „Доћи ћу у Бањалуку, када буду на концерту сви они који су били на задњем концерту”.

Балашевић, „Неверник“: