Прочитај ми чланак

СНС ПРЕКО ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД куповао гласове?

0

Градски центар за социјални рад Београда је мимо закона и икаквих критеријума поделио 208,5 милиона динара сигурним гласачима Српске напредне странке непосредно пред изборе, сазнаје Данас.

Средства од по 15.000 динара добило је 13.900 људи из општина Обреновац, Барајево, Врачар, Гроцка, Сопот и Лазаревац.

Градски центар за социјални рад је добио новац од Министарства за рад, и према документу у који је Данас имао увид, тај новац је требало да буде распоређен као једнократна помоћ социјално угроженим категоријама. Међутим, завршио је у рукама напредњака и њихових гласача. У Лазаревцу, на пример, од 200 људи на списку за „помоћ“ био је само један регистровани корисник Центра. Новац за свих 13.900 наводних корисника Градског центра за социјални рад подељен је истог дана када је из Министарства стигао допис, односно 28. фебруара.

– У Центар за социјални рад су донели спискове људи по општинама којима треба да буде исплаћен новац. Потребан им је био само наш печат. Успела сам да погледам први списак, општина Лазаревац је била у питању, и видела да је од 200 имена само једно од њих корисник нашег Центра – каже за Данас једна од запослених у београдском Центру за социјални рад, инсистирајући на анонимности из страха од губитка посла. Наша саговорница додаје да никада толико новца у једном дану није подељено као једнократна помоћ и то без икаквих критеријума.

– Чим је стигао допис из Министарства за рад, донет је списак нама непознатих људи. На тим листама није било наведено по ком критеријуму они треба да добију новчану помоћ – да ли су то особе са инвалидитетом, самохрани родитељи, инвалиди рада и слично – истиче наша саговорница. Она сумња да је новац отишао гласачима СНС-а јер је човек који је дошао са списком запослен у Центру као члан напредњака. Такође, нико од надлежних у Центру није имао увид у то коме су средства додељена.

У документу у који је Данас имао увид, а које је Министарство за рад послало Градском центру за социјални рад, наводи се да је Влада Србије одобрила и исплатила средства за исплату једнократне новчане социјалне помоћи за најугроженије становнике у укупном износу од 208,5 милиона динара. Такође се наводи да се средства, у складу са потребама, искористе до 1. децембра 2018, да се Министарству достави извештај о реализацији, а евентуално неутрошени износ врати у буџет до 15. децембра 2018. године. Међутим, новац је подељен истог дана када је легао на рачун Центра.

Другопласирани на градским изборима Драган Ђилас каже за Данас да ће реаговати на ове информације.

– Тражићемо да добијемо податке о свима који су новац примили јер је јасно да је у питању била куповина гласова. Па није Београд не дај боже погодила нека временска катастрофа или земљотрес па да држава хитно помаже са два милиона евра. Чак 13.900 људи добило је 15.000 динара? Тај новац је могао да се подели на пар људи по 3.000 динара, рецимо, и то је 70.000 купљених гласова – истиче Ђилас.

Лист Данас јуче није добио одговоре ни од Министарства за рад нити од Градског центра за социјални рад на питања по ком основу је Министарство определило Центру средства, да ли су и коме исплаћена, и по ком критеријуму.