Прочитај ми чланак

СРПСКО-РУСКИ ЦЕНТАР У НИШУ добија двојника у Војводини?

0

Док траје дипломатско трвење око давања дипломатског статуса запосленима у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, на другом крају Србије покренута је иницијатива за отварање још једне такве институције. Да ли је у питању, како једни сматрају, политикантство, или реална потреба грађана?

Да ли српско-руски хуманитарни центар у Нишу, који је већ годинама предмет дипломатских контроверзи, има шансе да добије свог двојника на територији Војводине? Управо то жеља је Српске радикалне странке, али је њихов предлог да се о томе расправља засад изостао са дневног реда покрајинске скупштине.

– За нас српске радикале је проблематично што председник Скупштине на неки начин игнорише преко 30.000 прикупљених потписа грађана који живе на простору АП Војводине, и очекујемо да се у најближем наредном року, већ на првој наредној седници, наша иницијатива нађе на дневном реду заседања Скупштине Војводине – рекао је Ђурађ Јакшић, шеф посланичке групе СРС.

И ако се не нађе на првој наредној седници, извесно је да ће о тој теми за скупштинском говорницом свакако бити речи.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор раније је изјавио како нема никаквих законских проблема да се ова иницијатива нађе пред посланицима, тако да би расправу о српско-руском хуманитарном центру могли да очекујемо најкасније до 7. маја.

Кад предлог дође на дневни ред, по свему судећи, подржаће га једино радикали. За владајућу коалицију, у питању је ништа друго до – политичка провокација.

– Ја сматрам да је постојање центра у Нишу сасвим довољно, да је оно оправдано, да заслужује свако поштовање и да пре свега у техничком смислу, нема потребе да дуплирамо капацитете – да једна политикантска иницијатива наиђе на било какав одговор осим оног да у техничком смислу то апсолутно није потребно – каже игор Мировић, председник Покрајинске владе.

Радикали тврде – иницијатива није провокација, већ потреба грађана Војводине. Ни контроверзи по њима нема, јер је Србија већ са Русијом потписала отварање једног центра – други би, сматрају, био само формалност.