Прочитај ми чланак

ШЕФ СЛОВАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Словачка неће признати Косово, а ЕУ неће бити судија

0

Питање Косова јесте тешко за Србију и један је од услова који Србија мора решити пре него што приступи ЕУ, јер ЕУ није спремна да поново буде стављена у позицију судије између две земље како би решила проблем, каже министар спољних и европских послова Словачке Иван Корчок.

Шеф словачке дипломатије поновио је да ће Словачка остати доследна и неће признати Косово, али не због Србије, већ, како каже, због принципа.

„Што се нас тиче ништа се не мења. Ми нећемо признати Косово, не због Србије, иако разумемо вашу ситуацију, већ је за нас то ствар принципа и остаћемо доследни“, изјавио је Иван Корчок на Факултету политичких наука где је са студентима разговарао на тему „Будућност ЕУ: поглед из Србије и Словачке“.

Корчок је студентима на ФПН-у представио глобалну слику ЕУ у последњих десет година, за које тврди да су биле најизазовније од када ова заједница постоји и наводећи да је све почело Светском економском кризом 2008. године.

„Предузели смо озбиљне мере како бисмо стабилизовали евро и таман када смо помислили да је финансијска криза била готова уследила је криза у Украјини“, навео је Корчок и додао да је тај проблем још актуелан, јер договор са Русијом није постигнут, а људи се и даље убијају у том делу Украјине.

Тероризам је још један у низу актуелних проблема на које ЕУ није остала имуна, истакао је Корчок који објашњава да је то „нови феномен који је однео многе недужне жртве на мирним улицама ЕУ“.


„А онда се десио Брегзит. Изгубили смо једну битну чланицу ЕУ, људи у Великој Британији су донели ту одлуку на демократски начин. Искрено мислим да је та одлука погрешна, а грешке су могуће и у демократији“, приметио је шеф словачке дипломатије.

Каже, међутим, да је добра вест што се процес проширења вратио на агенду ЕУ, а што је потврђено Стратегијом за Западни Балкан која је представљена почетком фебруара.

„Ми смо захвални што, иако знате за све ове проблеме, још желите да постанете чланица ЕУ и верујете у идеју ЕУ“, навео је Корчок.

Подсетио је да је јутрос са министарском за европске интеграције Јадранком Јоксимовић потписан Меморандум о сарадњи у области европских интеграција, наводећи да ће словачки министри и експерти помоћи Србији да се што боље припреми за процес преговора у преосталим поглављима.

Напомиње да је немогуће очекивати да са уласком у ЕУ престају проблеми, јер ЕУ, како каже, није утопија, али је то добра прилика за мале земље да унапреде своју економију и заштите своје националне интересе.

„Словачка је мала земља у којој живи 5,5 милиона људи. Да нисмо део ЕУ ко би нас питао шта мислимо о климатским променама, Западном Балкану или Русији“, запитао се Корчок.

Оценио је да је Словачкој чланство у ЕУ донело више директних инвестиција, економски развој, 30.000 ИТ експерата и пад незапослености са 20 одсто, колико је износио 2004. године када су постали чланица ЕУ, на шест одсто, колико износи данас.

„Ја вас не наговарам ни на шта, на вама је да одлучите“, закључио је Корчок.