Прочитај ми чланак

МОСКВА О БИВШЕМ РУСКОМ ОБАВЕШТАЈЦУ: Спремни смо да сарађујемо са Британијом

0

Оптужбе да је Москва умешана у могуће тровање бившег пуковника Главне обавештајне управе (ГРУ) Сергеја Скрипаље стигле су брзо, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Одговарајући на питање како се Кремљ односи према коментарима западних медија о умешаности руске стране у инцидент, Песков је одговорио да то не може да коментарише.

© Sputnik/ Максим Блинов

„Што се каже, нисмо дуго чекали“, рекао је Песков.

Он је додао да Кремљ нема информације о бившем пуковнику ГРУ, који је наводно отрован у Великој Британији.

„Нажалост, не могу да вам дам неку реакцију, јер немамо никакве информације. Ви знате како се он нашао на Западу, због каквих акција и одлука. Нећу то понављати“, рекао је Песков.

Портпарол руског председника је истакао и да Кремљ нема информације шта је могао да буде узрок те трагичне ситуације, чиме је Скрипаљ отрован и са чиме би то могло да буде повезано.

На питање да ли је Москва спремна да сарађује са истражитељима, Песков је одговорио да је „Москва увек отворена за сарадњу“.

Јуче је лист „Скотиш сан“ јавио да је бивши пуковник Главне обавештајне управе Сергеј Скрипаљ, који је у Русији осуђен за издају, пребачен у болницу у Солсберију под сумњом да је отрован.

Ко је отровао бившег руског обавештајца?

Кремљ је данас саопштио да је спреман да, ако би Британци то од Москве затражили, сарађује у истрази у вези инцидента са бившим шпијуном Сергејем Скрипалом (66), који је у критичном стању због излагања непознатој супстанци.

– Нико нам није упутио такав захтев – рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков на конференцији за новинаре, пренела је агенција Тасс.

– Москва је увек отворена за сарадњу – истакао је Песков.

Упитан да прокоментарише спекулације у британским медијима да је Русија отровала Скрипала, Песков је рекао да им „није дуго требало“ да оптуже Москву.

Песков је инцидент означио као „трагичну ситуацију“, истакавши да Кремљ нема информације о томе шта се догодило и шта би то могло да буде.

Он каже да није упознат са информацијом да ли је Скрипал формално и даље руски држављанин.
Скрипал је у Русији осуђен због шпијунаже за британску обавештајну агенцију МИ6. Њему је позлило у западној Енглеској након што је био изложен непознатој супстанци.

Британска полиција је саопштила да су две особе – мушкарац (66) и жена (33) – нађене у несвесном стању на клупи у тржном центру у граду Салисберију, 145 километара западно од Лондона.

Они се налазе на лечењу на одељењу интензивне неге након сумње да су били изложени „непознатој супстанци“ и у критичном су стању.

АП је подсетила на случај тровања бившег руског агента Александра Литвињенка, који је преминуо након што је попио радиоактивни чај у лондонском хотелу 2006. године.

Америчка агенција напомиње да је, у извештају објављеном 2016, британски судија написао да је руски председник Владимир Путин вероватно одобрио Литвињенково убиство које су извеле руске безбедносне службе.

Скрипал (66), бивши пуковник руске војно-обавештајне службе, пензионисан је 1999, а потом је радио у Министарству спољних послова до 2003, након чега се бавио бизнисом. Године 2006, осуђен је у Русији по оптужбама да се бавио шпијунажом у корист британске обавештајне службе.

Тада је осуђен на 13 година затвора, али је 2010. ослобођен у оквиру размене шпијуна са САД, након чега се склонио у Британију.

После хапшења 2004. године у Москви, Скрипал је признао да га је 1995. ангажовала британска обавештајна служба и рекао је да је пружао тој служби информације о руским обавештајцима у Европи, за шта је добио више од 100.000 долара.

Руска безбедносна служба (ФСБ) тврдила је да је он почео да ради за британске тајне службе док је 1990-их служио у војсци и да им је преносио информације класификоване као државне тајне, навео је ББЦ.