Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Свако дете је божији дар

0

Значаја популационе политике свесне су све цркве у Србији. За СПЦ намерни прекид трудноће је исто што и чедоморство

ПРВИ корак у повећању броја становника Србије јесте заустављање безумног процеса намерног прекида трудноће. То је страшни грех који велики број жена чини без икаквог дубљег промишљања, опомиње Српска православна црква. Оне тако подижу руку на живот, човека, а тиме и на самог Бога.

Да је нови живот Божији дар и да абортус није ништа друго него чедоморство, став је СПЦ. У Патријаршији СПЦ подсећају да је борба против беле куге један од најважнијих задатака Цркве и верника. Пут којим би требало да се креће српски народ садржан је и у Божијој заповести датој прародитељима Адаму и Еви, која гласи: „Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме!“

Сличан став деле и остале традиционалне цркве и верске заједнице које делују у Србији. Све су на снажном становништу да су деца јединствени Божији благослов, који само неразуман човек може да одбије. Због противљења абортусу и нескривеног и чврстог става по овом питању, верске заједнице често су на мети критика у домаћој либералној јавности. Представници свих конфесија подржавају државне мере популационе политике и јавно наглашавају погубне последице беле куге.

Српска црква и њени архијереји свој верни народ често упозоравају на погубне последице смањења броја становника Србије, али и држава региона.

– Ништа нам неће вредети ни држава, уређени градови и села, нити економски напредак коме толико тежимо, ако као народ постепено, али сигурно нестајемо, то јест ако више умиремо него што се рађамо – упозорио је недавно, у својој празничној посланици, патријарх српски Иринеј. – Нашим прецима није било тешко да, током своје бурне историје, изнова, после најтежих искушења и невоља васпоставе државу, културу и све оно што их је одувек чинило европском цивилизацијом. То им је сваки пут полазило за руком јер су њихови домови били испуњени вером, врлинама и снагом, док су им се деца изобилно рађала.

Патријарх Иринеј недвосмисленог је става да је убиство деце, рођене и нерођене, међу највећим људским гресима

– Чедоморство, највећи злочин овога века, као куга се шири у нашем народу. Страшно је и помислити да пола милиона нерођене деце сваке године бива лишено живота, не угледавши светлост дана. Супружници зато треба да имају на уму речи Господње: „Не убиј, јер ко убије, биће крив суду“ – упозорава патријарх Иринеј.


У Цркви упозоравају и да за абортус у већини случајева нема оправдања. Приметно је и да се мајке лишавају деце због тежње ка бољем животу и вишем животном стандарду, што приписују незахвалном духу овог века.

Црква је, у намери да спречи овако велики број прекида трудноће, зато иницирала посебне процедуре абортуса у болницама. Предложено је да овим интервенцијама претходи разговор са лекарима, а где је то могуће и са свештеницима. Саставни део црквене мисије јесте и подршка угроженим породицама са већим бројем деце, као и неговање традиционалних породичних вредности.

И Римокатоличка црква у Србији бори се да укаже на вредност снаге рођења и љубави и забрањује насилно прекидање живота и абортусе. Из Београдске надбискупије редовно стижу јавна упозорења на пошасти беле куге, као и на нехајан однос савременог човека према овој појави.

– И црква и друштво стоје данас пред судбинским изазовом: или ћемо се пробудити, пожурити и пронаћи прави узор породице и све усмерити према њему, или ћемо остати у успаваности и пречути позив на оно ново. А то је позив на проналажење породице у којој деца имају искуство љубави оца и мајке. То је позив младима да се одговорно припремају за тај најузвишенији позив и приоритетно звање. То је позив родитељима да верно живе у браку, прихватају и одгајају децу – сматра београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Да живот сваког човека има исту вредност и светост, као и да се сваком детету морају гарантовати и обезбедити права на нормалан развој један је од принципа исламског учења. О питању намерног прекидања трудноће постоје различита мишљења исламских правника, али су сви сагласни у томе да је сваки покушај прекидања трудноће после успешне оплодње велики грех.

ХРАМОВИ И ВРТИЋИ

ВЕЋИНА стручњака за демографију и популациона кретања слаже се да цркве и верске заједнице имају велику улогу у заустављању беле куге. Ове организације имају велики утицај на становништво и незаобилазан су фактор у ширим акцијама афирмисања родитељства. Постоје и ставови да ауторитет и потенцијал верских заједница у овом смислу није довољно искоришћен. Велики одјек зато имала је изјава владике захумско-херцеговачког Григорија који је другим епархијама сугерисао да средства намењена подизању храмова (тамо где их има довољно) преусмере за изградњу вртића и болница.