Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ СМРТИ ГЛОГОВЦА људи масовно трче код лекара!

0

Грађани напунили болнице и домове здравља после изненадне смрти глумца Небојше Глоговца! Прерани одлазак великог уметника утерао је страх у кости, па лекари једва постижу да све прегледају и упуте на снимања. Број пацијената је од тада, каже др Драган Миљковић, лекар опште праксе, порастао сигурно за 50 одсто.

– Невероватно је колико су људи у страху. Кажу да нису веровали да неко као он може тек тако да умре, „па ако се то десило њему, шта ће тек бити с њима, обичним смртницима“. Хоће све да прегледају, раде пропуштене скрининге и траже упуте за гинеколога, уролога, пулмолога… Питају ме које све превентивне прегледе је најбоље да ураде – истиче др Миљковић.

Број пацијената је од смрти Небојше Глоговца порастао сигурно за 50 одсто

Према његовим речима, пацијенти највише контролишу простату, дебело црево, плућа, материцу, дојке.

– У Србији влада епидемија рака и чини се да су грађани тек сад тога свесни. Превентивни прегледи спасавају живот, али већина пацијената прескаче скрининге и не одазива се на позиве из домова здравља. Међутим, када се оваква трагедија догодила познатој личности, младом човеку кога су сви волели, сетили су се и грађани да пазе на своје здравље – наглашава он.

На бесплатним прегледима 100.000 људи

У оквиру акције коју је шести пут организовало Министарство здравља грађани су јуче у 82 здравствене установе широм Србије, могли да обаве офталмолошке прегледе, ЕКГ и ураде лабораторијске анализе – тумор маркере за простату и јајнике. Директор КЦС Милика Ашанин рекао је одзив грађана велики и подсетио на податке министарства да је 100.000 грађана у претходних пет акција искористило прилику да се бесплатно прегледа.

Као разлог због којег је смрт Глоговца алармирала грађане др Миљковић наводи да има утисак да они за јавне личности мисле као да су суперљуди, отпорни на болест и смрт.

– Из неког разлога верују да се јавне личности не разбољевају и не умру, а и онда кад се деси болест, убеђени су да познати имају довољно новца да се лече у најбољим болницама и да морају да преживе ако нису стари – каже наш саговорник.

Коментаришући „ефекат смрти“ познатог глумца, психотерапеут Зоран Миливојевић оцењује да је добар сваки повод за проверу здравља.

– Нарочито код оних који све док се не уплаше избегавају одлазак код лекара јер страхују да ће им лекар „нешто открити“. Ипак, на свакога ко се због овог случаја јавио на превентивни лекарски преглед имате и бар шест оних који су се уплашили да и са њиховим плућима можда нешто није у реду, али су одустали од одласка код лекара јер је страх од прегледа још већи – објашњава Миливојевић.

УБЕЂЕНИ ДА СЕ ТРАГЕДИЈЕ НЕ ДЕШАВАЈУ ДОБРИМ ЉУДИМА

Објашњавајући зашто се плашимо за здравље када сазнамо да се разболела јавна личност, психотерапеут Зоран Миливојевић истиче да се људи идентификују с том особом. Он је навео и неколико разлога који су после смрти Глоговца били главни покретач грађана да провере здравствено стање.

1. Глоговац је био млад човек у напону снаге. Изгледао је снажно и витално. У нашој свести је да се такве болести не дешавају млађим људима, већ у последњој трећини живота.

2. Људе плаши то што се његова болест релативно брзо трагично завршила, што одудара од стереотипа да се људи годинама боре мање или више успешно са таквим болестима.

3. Јавност је волела Глоговца не само што је био изузетан глумац већ и добар човек, муж, родитељ. Ми у нашем несвесном имамо идеју да се тако трагичне ствари не дешавају добрим људима, да њих „бог чува“, тако да је његова смрт и на тај начин код људи угрозила осећање сигурности и поверење у своје здравље. И онда се људи запитају: „Ако се то њему десило, онда може било коме, па може и мени.“