Прочитај ми чланак

ДОСТА ИМ ЈЕ СВЕГА: Румуни изашли на улице и стали уз тужитељку за корупцију

0

Хиљаде грађана протестовале су у градовима широм Румуније захтевајући оставку министра правде Тудорела Тоадера због његовог позива да се смени главна тужитељка за корупцију.

Демонстранти свих узраста протестовали су испред Владе у Букурешту три сата по леденом времену, дувајући у пиштаљке, машући заставама Румуније и ЕУ и скандирајући „Оставка“ и „Нећете се извући с овим“.

Неки су носили лутке познатих политичара оптужених за корупцију, у затворским оделима.

Тоадер је у четвртак затражио смењивање Лауре Кодруте Ковеши, главне тужитељке Државног антикорупцијског директората Румуније. Он је навео да постоји озбиљна забринутост због начина на који је она радила свој посао.

Демонстранти су забринути да је у опасности борба против корупције коју је водила канцеларија Лауре Кодруте Ковеши.

Мањи протести одржани су данас и у Темишвару, Клужу, Плоештију, Сибињу, Галцу и Јашију.

Председник Румуније Клаус Јоханис сугерисао је да политичари под истрагом због корупције покушавају да подрију реформе и поново исказао подршку Ковеши. Он ће имати последњу реч у процесу њеног смењивања.

Владајућа Социјалдемократска партија покушала је прошле године да декриминализује неколико коруптивних дела, што је довело до највећих протеста у Румунији од 1989. године, када је срушен комунистички режим, а његов лидер Николае Чаушеску убијен.