Прочитај ми чланак

РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Сиријска војска чисти Источну Гуту – ослобођен исток ове енклаве

0

Јутрос, одмах након изгласавања резолуције о примирју у Сирији, али које не вриједи за војне операције против терористичких група ИДИЛ, Ал-Нусра Фронт и Ал-Каида, сиријска војска је кренула у ослобађање Источне Гуте.

Сиријска војска и њезини савезници су 25. фебруара (вељаче) започели фазу ослобађања у региону  Источна Гута, близу Дамаска. Од почетка операције, ујутро су одмах ослобођена мјеста Нашабија, Хазрама, Тал Фарзат и Салхија.

Напредак копнених снага је активно подржан од стране сиријских ратних авиона и хеликоптера, а јуришним јединицама сиријске војске и “Тигровима” помоћ пружају локалне Националне одбрамбене снаге (НДФ).

Прву фазу копнене офанзиве су сиријске снаге покренуле отприлике у 8:30 сати по локланом времену.

Сиријска војска је с 4. механизираном дивизијом на челу напала подручје Ал-Нашабије, заузевши неколико важних пунктова око подручја базе противваздушне одбране, напредујући у смјеру Ал-Хазрама и Тал Ферзата.

Након заузимања стратешког виса Тал Ферзат, владине снаге су успоставиле пуну контролу над градом Ал-Нашабија.

Тај део Источне Гуте контролира Џаyш Ал-Ислам, који је одбио да суделује на мировној конференцији у Сочију, која је у вељачи одржана под покровитељством Русије.

Сиријска војска је такође покренула снаге на фронту Хараст, али тај ће правац бити примарни циљ елитних “Тигар” снага сиријске војске под водством генерала Сухејла Ал-Хасана.

Наиме, сиријска војска је отворила други фронт у овој офанзиви око 10:00 по локалном времену, када су “Тигар” снаге и дијелови 4. механизиране дивизије четвртог механизиране дивизије покренула велику кампању против терориста група Фаyлак Ал-Рахман и Хаџат Тахрир Ал-шам у Харасти.

Према војном извору, владине снаге воде тешке битке с исламистима на оси Хараст-Ирбин, иако у првој фази без великих напретка.

Републиканска гарда је добила задатак чишћења Џабара, подручју у западном дијелу терористичке енклаве, али због подземних тунела и жестоког отпора првог дана није забиљежен већи напредак.

Послијеподне је сиријска војска покренула напад на Хавш Давахре, четврти град у Источној Гути којег је држала група Џаyш Ал-Ислам, наводно с циљем да енклаву пресијече на два дијела.

Исламистички извори негирају да су се повукли из Нашабије, Хазраме, Тал Фарзата и Салхије, док владини извори и просиријске агенције објављују карте с ослобођеним подручјима на истоку енклаве.

Један од највиших иранских војних заповједника је рекао да ће се Техеран и Дамаск придржавати резолуције о прекиду ватре, али делови предграђа Дамаска која контролишу терористи не подлијежу прекиду ватре.

Генерал Мухамад Бакери, начелник Главног штаба иранске војске, изјавио је новинарима у недељу како ће се иранске и сиријске снаге држати прекида ватре у трајању од 30 дана, како је одлучено од стране Вијећа безбедности Уједињених нација, али ће се у одређеним деловима предграђа Дамаска наставити водити протуивтерористичке операције и кампања чишћења терориста из ових подручја.

“Као и код пријашњих случајева, они који не желе сигурност и спокој Сирије поновно су изашли с идејом о примирју када су видјели да сиријска војска и влада желе очистити предграђа Дамаска”, рекао је ирански генерал.

За иранску агенцију Тасним Бакери је казао како сиријска војска жели своје територије очистити од терориста и осигурати мир за људе у Дамаску. Подсјетио је да је из Источне Гуте на Дамаск испаљено на хиљаде пројектила, чиме се нарушава сигурност цивлног становништва.

Додао је како се због тога на тим подручјима мора наставити с послом елиминирања терористичких група.

“Западни фронт и спонзори терориста су инсистирали на томе да се примирје мора провести. Заједно с напорима Сирије и пријатеља Сирије који се боре против тероризма, укључујући Иран и Русију, ова је резолуција благо модерирана, тако да ће се борба против терориста попут Ал-Нусра Фронта наставити”, нагласио је генерал Мухамад Бакери.

ФОТО – Подручја ослобођена у источном дијелу терористичке енклаве

У осталим подручјима, гдје се налазе групе које поштују споразуме и пристају на политички процес, примијенит ће се примирје и људи ће тамо моћи наставити нормално живјети.

“Међутим, терористи више неће постојати и цијела Сирија ће бити очишћена од терориста у сљедећих неколико мјесеци”, рекао је ирански генерал.

Као што смо известили, Веће безбедности је једногласно одобрило 30-дневно примирје у Сирији како би се омогућиле испоруке хуманитарне помоћи и медицинска евакуација у ратом разореним подручјима. Резолуција је позвала све стране да “прекину непријатељстава диљем земље и омогуће сигурну, неометану и континуирану испоруку хуманитарне помоћи и медицинске евакуације критично болесних и рањених”.

Прекид ватре покрива сукобе диљем Сирије, осим у случају када су у тијеку војне операције против ИДИЛ-а, Ал-Нусра Фронт, група повезаних с Ал-Каидом и било којом другом групом означеном као терористичка организација од Веће безбедности.

Сиријски представник у Уједињеним нацијама, др. Башар Ал-Џаафари је рекао како би владе Сједињених Држава, Велике Британије и Француске требале престати одржавати састанке и правити стратешке планове из доба колонијализма, према којима настоје подијелити Сирију и системвладавине у земљи.

“Те би владе требале признати да им неће успјети стратешки план подијеле Сирије и промијене сустава управљања силом, нити ће моћи јамчити континуитет тероризму и илегалној војној присутности на нашим територијима. Ми проводимо суверено право на самообрану и наставит ћемо се борити против тероризма гдје год био на сиријском територију”, истакнуо је др. Башар Ал-Јаафари, додајући како сиријска влада задржава пуно право да уништи терористичке групе ако се усуде испалити само један пројектил.

“Ми ћемо наставити подржавати и наше савезнике у борби против тероризма гдје год постоје на подручју Сирије и унутар наших националних граница”

Ал-Џафари је тврдио да се нова резолуција треба примијенити на цјелокупни сиријски териториј, укључујући Африну и подручја окупирана од стране америчких снага и окупирани сиријски Голан.

У том смислу су, након усвајања резолуције, САД одбиле прекинути војне активности на сјеверу Сирије, као и Турска у Африну. Став Тел Авива је познат и израелски режим нема смисла питати за мишљење, нити се очитовао о овом питању.

Уочи усвајања резолуције о примирју у Сирији, руски предсједник Владимир Путин је разговарао с француским предсједником Емануелом Макроном и њемачком канцеларком Ангелом Меркел о стању у Источној Гути.

“Посебна позорност је посвећена чињеници да престанак војних акција не вриједи за операције против терористичких група”, приопћио је Кремљ након разговора Путина с Емануелом Макроном и Ангелом Меркел.

“Странке су такођер похвалиле резултате заједничког, конструктивног рада који је омогућио усвајање резолуције Вијећа безбедности и истакнули важност наставка заједничких напора како би се постигла пуна и брза проведба одредби резолуције”, наводи се у приопћењу.

Путин је информирао колеге о корацима које Русија подузима у Сирији како би евакуирала цивиле, испоручила потребну помоћ и пружила медицинску помоћ болеснима и рањенима.

“Договорен је споразум о јачању размјене информација о стању у Сирији кроз различите канале”, стоји у саопштењу Кремља.