Прочитај ми чланак

„ХОЋЕ НА МЕСТУ СИМБОЛА БЕОГРАДА да граде тржни центар“

0

Београд -- Удружење грађана "Хиподром Београд" и Коњички клуб "Царева ћуприја" одржали су протест испред Скупштине града Београда.

Протест је назван „Апел за Хиподром – Хиподром у срцу Београда”, а грађани су од градске власти затражили да том објекту продужи уговор о коришћењу земљишта као и да више новца уложи у коњички спорт.

Око 200 окупљених грађана је од градске власти затражило да „испуне обећања од пре неколико година“, да реконструишу трибине, исплате награде, санирају стазе и одреде пропозиције које, како су истакли „чекају сваке зиме годинама уназад“.

“Прича се да су планирали да на месту хиподрома направе зграде и тржне центре… То никоме не иде у прилог”, каже један од окупљених грађана, док други додаје:

“Ово је наша порука властима да не дамо хиподром – ово је традиција од 104 године”.

Подршку јахачима су дали и глумци: “Годинама сам тамо. Јашем активно и тамо ми и дете одраста”, каже глумац Петар Стругар, док глумица Ивана Николић наводи да је очување хиподрома “улагање у будућност наше деце”.

Организаторка протеста Ива Витановић каже да су генерације посветиле свој живот “спорту краљева” и да би вековна традиција требало да обавеже градску власт да сачува хиподром.

Осим тога, један од покретача петиције за спас хиподрома Александар Стевановић рекао је да уговор између јавног предузећа „Хиподром Београд“ и Града о коришћењу земљишта истиче у јуну ове године, а да нема назнака да ће бити продужен, као и да већ годинама градска власт ништа не финансира на хиподрому.

„Сматрамо да се то намерно ради, да би одузели земљиште хиподрому и зато смо се окупили овде, да апелујемо да се с том праксом прекине и да се обрати пажња на хиподром и његове проблеме јер је то драгуљ који овај град и ова земља имају“, казао је Стевановић.

Према његовим речима, београдски хиподром је „катализатор“ целог коњарства у Србији.

„Ако се правилно њиме управља, може да доносе овој земљи много радних места и новца кроз порезе, тако да нема никаквог разлога да се тако поступа према том објекту“, казао је Стевановић.

Председник Коњичког клуба „Царева ћуприја“ Јаков Вујовић рекао је да су се љубитељи коњарства окупили испред Градске скупштине с циљем да покажу да је „Царева ћуприја у срцу Београда већ 104 године и да тако треба да се настави барем још толико година“.

„Наша дужност је да сачувамо традицију јер без традиције нема будућности, а мислим да ако истрајемо добићемо ову битку – да сачувамо Београд какав волимо“, рекао је Вујовић.

Испред градске Скупштине су прослављени шампиони коњичког спорта прошетали коње како би указали на положај тог спорта у Србији и потребу да се у њега више улаже и апеловали да се сачува „Хиподром у Београду“.

Из Града Београда нису желели да коментаришу протест.