Прочитај ми чланак

ДВЕ ЖЕНЕ КОЈЕ ЋЕ ПРОДРМАТИ НЕМАЧКУ — после Ангеле

0

Анегрет Крамп Каренбауер, премијерка покрајине Зарланд, у понедељак ће по свој прилици бити изабрана за генералну секретарку ЦДУ. Андреа Налес, шефица посланичке групе СПД-а у Бундестагу, има највеће шансе да буде изабрана за председницу те странке.

Према најновијем истраживању јавног мњења, више од две трећине Немаца сматра да је време канцеларке Ангеле Меркел прошло, али готово исти број људи такође верује да је она добра канцеларка. Нешто више од половине испитаника очекује да ће се актуелна шефица владе с тог положаја повући пре краја мандата 2021. године, али питање је шта је њен план и да ли чека прави тренутак за повлачење.

© REUTERS/ Leon Kuegele

Међутим, у последње време све више се говори о томе да би две даме, једна из Хришћанско-демократске уније, а друга из редова социјалдемократа, могле да продрмају немачку политичку сцену којом Ангела Меркел суверено влада више од десет година.

„Наследница“ Меркелове

Наиме, премијерка покрајине Зарланд Анегрет Крамп Каренбауер у понедељак ће по свој прилици бити изабрана за генералну секретарку Хришћанско-демократске уније (ЦДУ). Њено именовање на ту функцију објавила је сама Ангела Меркел, а немачки медији спекулишу да је тим потезом канцеларка практично именовала своју наследницу.

Ненад Радичевић, политички аналитичар и дописник листа „Политика“ из Немачке, оцењује да је, судећи према назнакама које су стизале из окружења канцеларке, Меркелова схватила да је њена каријера на неки начин на заласку, али да по сваку цену жели да успостави својеврсног наследника.

„Циљ Ангеле Меркел није само да ЦДУ остане на власти, већ и да на неки начин сачува заоставштину своје политике. Меркелова је за нешто више од дванаест година на челу ЦДУ успела да ту странку која је била више ’десно‘ оријентисана позиционира на центру и отвори је за много шире бирачко тело, те да за њу не гласају само средовечни мушкарци, већ и жене и млади људи. Анегрет Крамп Каренбауер је на неки начин канцеларкин избор за ’наследника‘, будући да сви остали конкуренти нису били успешни, што на министарским позицијама, што у својим покрајинама где су били премијери или су водили ЦДУ“, каже Радичевић.

Каренбауерова је седам година била на челу покрајине Зарланд и сада треба да пређе у савезну политику.

„Она се истакла као успешна политичарка, али и као неко ко по карактеру прилично личи на Ангелу Меркел — по тој релативној мирноћи у политичком изражавању и вођењу политике, али и по либералнијем ставу у односу на најконзервативније крило саме странке. Са друге стране она је римокатолкиња, мајка троје деце и има тај акценат на породичним вредностима на чему инсистира и конзервативно крило ЦДУ, тако да би могла да помири та два пола водеће немачке партије. Чак је изјавила да је спремна да се супротстави и самој Ангели Меркел ако је то за добробит странке. Чини ми се да је она очекивана наследница Ангеле Меркел, али до тада има још времена, будући да не знамо каква ће бити судбина коалиционог споразума о формирању Владе Немачке“, напомиње Радичевић.

На питање да ли ће Каренбауерова заиста бити самостална и водити ЦДУ без сугестија и утицаја Ангеле Меркел, Радичевић каже да у Немачкој одлазак са чела странке углавном значи одлазак на неку другу функцију или у политичку пензију.

У том смислу, упркос прилично блиском односу са Меркеловом, будућа генерална секретарка ЦДУ жели да покаже да је независна од канцеларкине политике, како би добила широку подршку делегата унутар саме партије.

Андреа Налес — нада за опоравак социјалдемократа

Изненадна оставка Мартина Шулца на место председника Социјалдемократске партије отворила је простор за већи утицај још једне жене на немачку политику.

Како сада ствари стоје, Андреа Налес, шефица посланичке групе СПД-а у Бундестагу, има највеће шансе да буде изабрана за председницу те партије на наредном конгресу 22. априла.

Не само да би она била прва жена на челу те партије, која баштини традицију дугу 150 година, већ се очекује да би њен избор у великој мери помогао поправљању посрнулог рејтинга те традиционално јаке и велике немачке партије.

Према речима Ненада Радичевића, Андреа Налес је неко ко суштински личи на Социјалдемократску партију од пре неколико деценија.

„Она је била шефица левог крила СПД-а и својевремено вођа подмлатка те партије. Такође, она је неко ко потиче из радничке породице, али је високо образована и у више наврата је показала да зна да комуницира са обичним народом. Она је и говорник који буквално уме да ’распали‘ масе и у том смислу има предиспозиције да покрене ствари набоље у СПД-у. Међутим, чињеница да заговара улазак у ’велику коалицију‘ са демохришћанима мало урушава њен рејтинг, будући да у добром делу СПД постоји осећај да то није добро за ту партију“, примећује Радичевић.

Како каже, Налесовој не иде у прилог то што део социјалдемократа верује да је Ангела Меркел успела да СПД, који је са њом чинио Владу, учини невидљивом партијом, и да су они служили само за изгласавање одлука које је она доносила, а да при томе нису успели да се изборе за интересе својих бирача.

„У том смислу судбина Андрее Налес је неизвесна, али она има поприличну шансу да СПД врати у времена старе популарности и времена раније политике те странке, а не ове актуелне за коју се оцењује да је подлегла трулим компромисима са крупним капиталом, а запоставила интересе радничке класе и обичних грађана”, објашњава наш саговорник.

Сасвим је могуће, додаје Радичевић, да ће након доминације Ангеле Меркел на немачкој политичкој сцени, и Андреа Налес и Анегрет Крамп Каренбауер имати своју прилику да оставе траг у немачкој политици.

„Када је Ангела Меркел дошла на чело Владе мало ко је у њој видео некога ко ће постати најмоћнија жена Европе и ко ће Владу Немачке водити у три мандата. Меркелова је створила један специфичан стил владања који је скоро па научнички прецизан. Још као министарка она се стриктно држала својих правила, између осталог и тога да захтева екстремну лојалност својих сарадника. Међутим, иако је она до сада успевала да некако жонглира у политици Немачке, не треба заборавити да две трећине посланика у Бундестагу чине мушкарци и да су они и даље бројчано доминантнији. Налесова и Каренбауерова свакако успевају да се пробију у сам врх немачке политике, али је тешко прогнозирати колико ће на тим позицијама трајати“, закључује Радичевић за Спутњик.