Прочитај ми чланак

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКВИ ХЕЛИКОПТЕРИ УСКОРО СТИЖУ за српску војску и полицију! (ВИДЕО)

0

Потпредседник Ербаса за Југоисточну Европу и Израел Сесар Санчез Лопез каже да ће прва два, од девет договорених хеликоптера за војску и полицију Србије, да стигну крајем ове године. То је важан пројекат за Србију, али и за регион, којим Министарство одбране модернизује флоту и модернизује српске војне капацитете, додао је.

Потпредседник Ербаса за Југоисточну Европу и Израел Сесар Санчез Лопез говорио је о сарадњи ове компаније са Србијом, хеликоптерима које је Србија од Ербаса наручила за потребе Војске и полиције и могућностима даље сарадње у области цивилног авио-сектора. 

Говорећи о пословању компанија Ербас, Санчез Лопез је рекао да послују у региону бивше Југославије и источне Европе већ деценијама.
 
„На пример, почетком осамдесетих, бивше ратно ваздухопловство Југославије одлучило је да модернизује флоту, имали су јаке пројекте сарадње у оквиру којих је произведен хеликоптер Газела“, подсетио је.
 
Додао је да је уговор са Министарством одбране и Министарством унутрашњих послова за набавку девет Х145М војних хеликоптера потписан у децембру 2016. године.

„То је важан догађај и врло важан пројекат за Србију, али и за регион. Пројектом Министарство одбране обнавља своју флоту и модернизује српске војне способности и капацитете“, рекао је Санчез Лопез.
 
Рекао је да је шест хеликоптера за војску, а три за полицију, као и да прва два стижу крајем 2018. године.
 
„Надамо се да ће та бројка бити већа у будућности. Први хеликоптер, за МУП, стиже у новембру, а други, за Војску, у децембру“, каже.


 
Истакао је да хеликоптери нису једина, али су главна активност у региону.
 
„Ако помињемо хеликоптере, можемо да помињемо две теме. Једна тема су за Министарство одбране, а друга за Министарство унутрашњих послова. То је главно тржиште за Ербас. Ми развијамо те иницијативе већ годинама“, рекао је он.
 
Додао је да се може констатовати да је већина хеликоптерских флота стара, неке и око четрдесет година, што би, каже он, могло да доведе и до виших трошкова.
 
„Шта Ербас може да помогне у том погледу? Да се направи вишеструка флота хеликоптера. Могу да се користе за разне мисије. На пример, хеликоптери за хитне медицинске случајеве су веома специјализован сервис. Са једним од тих хеликоптера могуће је спасити хиљаду живота годишње“, истакао је, додајући да је то област у којој Ербас има водећу позицију у свету.
 
Каже да Ербас, као велика индустријска корпорација, посматра и надгледа међународна и локална политичка дешавања, на пример у светлу интеграција са ЕУ и НАТО.
 
„Важно је да јасно разумемо и схватимо какви су прописи, да се поштују обавезе у некој земљи, да поштујемо ако постоји неки ембарго на увоз оружја, да имамо све дозволе, сертификате о кориснику. То је кључно за нас и имамо људе који се тиме баве“, каже Санчез Лопез.
 
Објашњава да Ербас као група има одређене параметре којима управља да би се одлучило хоће ли се инвестирати у неку земљу или не.
 
„Један од њих је тржиште. Пратимо тржиште, улажемо у земљама где продајемо, фаворизујемо земље у којима постоји наша производња да купују од нас. Затим политички ризик, спровођење закона, правна држава, квалификације радне снаге…“, каже он.
 
Каже да су стандарди за ваздухопловну индустрију изузетно захтевни, јер је најрегулисанија на свету, после фармацеутске индустрије.
 
„Ради се о врло компликованим и софистицираним стандардима како би неко учествовао у ваздухопловној индустрији. Србија има прошлост у тој индустрији, а према нашим подацима, уложила је велике напоре да се врати на ту сцену“, рекао је.
 
Говорећи о комерцијалној авијацији у Србији, каже да су ту већ присутни.
 
„Ер Србија користи десет наших А130 ваздухоплова, то је кичма раста српског ваздухопловства у свету. Од јуна 2016. године Ер Србија лети за Њујорк са једним од наших А130-200. То је важан догађај у Европи, прва линија из неке земље бивше Југославије којом се лети директно до Северне Америке, без заустављања“, сматра он.
 
Истиче да је комерцијална авијација област која стално еволуира у целом свету и Југоисточној Европи, као и да имају авионе у већини авиокомпанија у региопну.