Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Сваки владар мора имати на уму да зависи од Бога

0

Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил служио је 21. фебруара 2018. године Литургију пређеосвећених дарова у саборном Храму Христа Спаситеља у Москви. По завршетку богослужења поглавар Руске Православне Цркве обратио се верницима одржавши проповед у којој је посебну пажњу посветио проблему власти и властољубља у животу хришћанина.

Свјатејши патријарх је подсетио да Свето Писмо јасно говори о томе да је све од Бога, укључујући и власт над људима.

„Због тога носиоци власти имају велику одговорност – моралну, па чак и духовну. Ако власт изгуби духовну одговорност, одговорност пред Богом, долази до њене девалвације, до губитка ауторитета. Због тога сваки владар који чува веру у срцу мора имати на уму да зависи од Бога и ово сећање на духовну везу с небом, на посебну одговорност пред Господом јача углед земаљских владара,“ – истакао је поглавар Руске Цркве.

„Кад говоримо о властољубљу, наравно, не ради се само о онима који имају политичку, државну, судску, војну и црквену власт. Говоримо и о самима себи, пошто се људско друштво састоји од многих група, почевши од породице, а у породици такође постоји глава који поседује власт. Власт може бити и у малим колективима кад један човек има већи углед и одговорност него други. То значи да се молба коју упућујемо Богу у молитви преподобног Јефрема односи на све нас, укључујући и обичне људе који по закону живота у заједници учествују у разним групама и понекад добијају формалну или неформалну власт над другима. Никад, ни под којим околностима вршећи своје обавезе према другим људима не смемо да наслађујемо, да уживамо и да развијамо у себи похот власти. Власт сама по себи није грешна, али жеља за влашћу и наслађивање њоме јесу тежак грех пред Богом и увек доносе тугу. Због тога извршење обавеза увек треба да буде спојено с највећим смирењем и схватањем да је Бог извор власти над људима. Тада ће наслађивање влашћу нестати, а на његово место ће доћи осећај одговорности за праведно и Богу угодно остварење овлашћења која су се нашла у нашим рукама,“ – истакао је патријарх Кирил.

Са руског Марина Тодић