Прочитај ми чланак

МОСКВА ОДБРУСИЛА ЏОНСОНУ: Срби имају другачије мишљење по питању мењања граница!

0

Амбасада Руске Федерације у Лондону је одговорила на чланак британског министра спољних послова Бориса Џонсона о "илегалној анексији Крима" и тврдњи да је реч о "првој насилној промени граница од 1945. године у Европи"

У свом тексту, „Анексија Крима, четири године касније“, објављеном на сајту британске владе, Џонсон позива да се наставе санкције према Москви, „док територија Крима буде под контролом Кремља, а такође док не буде поштован споразум из Минска“.

Реакција руске дипломатске мисије уследила је дан касније.

– Жалосно је што овај чланак не помиње четврту годишњицу државног удара у Кијеву, који је подржао Запад, а посебно Уједињено Краљевство, током којег је Устав Украјине био озбиљно прекршен, као и споразуми између председника Јануковича и опозиције, посредством Немачке, Француске и Пољске – наводи се у саопштењу.

Подсетимо, јуче је министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон саопштио да је Крим „прва насилна промена граница у Европи после 1945. године“.

О референдуму

Прва теза је била изјава министра о „фиктивном референдуму“ на Криму. „Дозволите да Вас подсетимо да је право народа на самоопределење садржано у Повељи УН-а, Међународном пакту о грађанским и политичким правима из 1966. године, као и у Декларацији о принципима међународног права 1970. године“, наводи амбасада Русије у Лондону. Такође је наглашено да је воља народа главни критеријум демократског процеса.

– Што се тиче британског искуства , Брегзита, Фокландских острва, Гибралтара или Шкотске, у том погледу је веома индикативно – додаје се у саопштењу амбасаде Русије.

О промени граница

Друга ствар. Биле су речи британског министра о „првој насилној промени граница од 1945. године у Европи“. Верујемо да српски народ има другачије мишљење о овом питању“, саопштили су дипломатски представници Русије.

– Пуних 78 дана 1999. године бомбардовања територије Југославије заправо ју је уништило као државу, те је силом (без референдума) Косово одвојено од Србије.

О обећањима

Трећа ствар је изјава да је Русија прекршила обавезу да поштује украјинске границе утврђене Будипештанским меморандум из 1994. године. „Прво, дезинтеграција Украјине, њеног територијалног интегритета је резултат унутрашњих процеса и демократског решења Кримског становништва. Друго, у Будимпешти се Украјина обавезала да ће се борити против агресивног национализма и шовинизма. То обећање је очигледно прекршено, а такође, нисмо видели никакву посебну реакцију Велике Британије, која је и даље један од гаранта Будимпештанског меморандума“, наводи се у саопштењу.

О Минским споразумима

Руска амбасада такође је подсетила Џонсона да су стране у Минским споразумима – Кијев, Доњецк и Луганск, и да они имају одговорност за реализацију.

– Верујемо да су британске власти коначно промениле свој однос према ономе што се дешава у Украјини. У супротном, сталне оптужбе против Русије ће наставити да подстичу политику Кијева, свакако осуђену на пропаст – резимира амбасада Русије.