Прочитај ми чланак

У РУСКОЈ АМБАСАДИ НЕСВАКИДАШЊИ ДОГАЂАЈ: Руска на српском и српска химна на руском!

0

"Пријатељство Србије и Русије потврђује невероватна солидарност два народа. Ако говоримо о данас, али и о будућности основ нашег односа је да имамо врло блиске стратешке и националне интересе", рекао је Чепурин.

Свечаном прославом у руској амбасади у Београду обележен је „Дан бранилаца отаџбине”, а амбасадор Александар Чепурин рекао је да има два повода за славље, прославу Дана бранилаца и обележавање 180 година дипломатских односа Русије и Србије.

„Пријатељство Србије и Русије потврђује невероватна солидарност два народа. Ако говоримо о данас, али и о будућности основ нашег односа је да имамо врло блиске стратешке и националне интересе“, рекао је Чепурин.

Он је подсетио да је јуче, такође у руској амбасади, министру спољних послова Србије Ивици Дачићу додељен руски орден пријатељства.

„Орден му је доделио министар иностраних послова Сергеј Лавров, а то је био јединствен случај у 180 година наших дипломатских односа да су два шефа дипломатије били заједно у овој згради“, навео је Чепурин.

На почетку свечаности изведене су руска и српска химна, а први пут је руски хор извео српску химну преведену на руски, као и руску химну преведену на српски језик.

За посетиоце прославе припремљена је и изложба на којој су приказане војне снаге Русије и дипломатски односи Србије и Русије кроз историју.

Адвокатска канцеларија „Бутолен“ поклонила је амбасадору Чепурину поводом 180 година дипломатских односа двеју земаља сет позлаћених слова српске и руске азбуке и захвалила је на подршци Руске Федерације Србији. Наглашено је да су две азбуке као сестре јер су два народа братска „јер потичемо од исте прамајке Ладе и праоца Сварога“.

Обележавању Дана бранилаца отаџбине присуствовали су министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад Зоран Ђорђевић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, министар екологије Горан Триван, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић и принц Александар Карађорђевић.

Поред њих, гости пријема су били и лидери странака: председник Двери Бошко Обрадовић председник СРС Војислав Шешељ, председник Народне странке Вук Јеремић, председник Јединствене Србије Драган Маринковић Палма, председник Српског сабора Заветници Стефан Стаменковски и председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић; као и познате личности из јавног и културног живота Србије:  Ђорђе Марјановић, Мерима Његомир, Мира Адања Пољак, др Драган Петровић, Бранко Радун, Ђорђе Вукадиновић, Мирослав Лазански, Ђуро Билбија, Оксана Сазонова, пуковник Милорад Ђошић и гл. одговорни уредник Србин.инфо, Дејан Петар Златановић.

Пошто је у четвртак, током посете шефа руске дипломатије Србији, Сергеја Лаврова, такође био, због истог празника, мањи пријем у Амбасади Русије, данас нису били присутни неки јучерашњи гости – председник Србије Александар Вучић и српски патријарх Иринеј.

Раније данас чланови Амбасаде положили су венац на спомен-костурницу руских војника, бранилаца Београда 1914. и 1915. године.

Венце су положили амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, припадници руске војне мисије, представници парламента Србије и бројни руски грађани који живе у Србији.

Дан заштитника отаџбине слави се од 1993. године уместо Дана Црвене армије и посвећен је војницима, ветеранима војске и морнарице, авганистанским ратним ветеранима и породицама оних који су били и оних који су и даље у војним редовима.

Бошко Обрадовић

„Српско-руски односи су битни у сваком тренутку – у прошлости, садашњости и будућности српског народа и државе. Ово је велики датум и јубилеј, 180 година српско-руских дипломатских односа, па сам почаствован што сам на овако велики празник „Дана бранилаца отаџбине” непрестано позиван на ово месту и томе непрестано испирише да Србија мора да има исти један такав  национални и државни празник као  нерадан дан који ће бити посвечен свим браниоцима отаџбине, кроз историју наших отаџбинских ратова. То за мене увек највећа асоцијација, када дођем на дан овог пријама, у Амбасади Русије, за Србин.инфо је рекао лидер Двери Бошко Обрадовић.