Прочитај ми чланак

„ВИЈЕСТИ“ ЦГ: Држављанин Србије бацио бомбу на амбасаду САД, па се дигао у ваздух

0

Подгорица -- Црногорска полиција сумња да је бомбу на амбасаду САД у Подгорици бацио Далибор Јауковић, држављанин Србије, који се потом разнео.

Како преносе подгоричке „Вијести“, Јауковић је живео у Подгорици, а рођен је у Краљеву. Он је на профилу објавио и повељу о одликовању са потписом Слободана Милошевића из 1999, а судећи по његовим објавама на Фејсбуку био је противник уласка у НАТО.

Foto: Privatna arhiva (Facebook)

Јауковић је награђен као припадник Војске Југославије, за „изузетно залагање у обављању дужности и извршавању задатака у одбрани и безбедности отаџбине“.

Foto: Facebook

Експлозија, за коју полиција сумња да је Јауковић одговоран, се десила око поноћи. Како су раније известили подгорички медији, нападач је најпре бацио бомбу ка амбасади САД у Подгорици да би се потом разнео.

Из Управе полиције казали су да је у питању ручна бомба – кашикара.

„Пола сата послије поноћи испред објекта Амбасаде САД једно лице је извршило самоубиство експлозивном направом. Непосредно прије самоубиства лице је са раскрснице код Спортског центра убацило у круг Амбасаде САД једну експлозивну направу. Највјероватније је ријеч о ручној бомби са кашиком. У току су увиђај и идентификација. Тужилац је на лицу мјеста и руководи увиђајем. Управа полиције ЦГ“, написала је Влада Црне Горе на Тwиттеру.

Подсекретар Стејт Дипартмента Стив Голдстин је казао да су очевици видјели човјека како баца објекат преко зида амбасаде, преноси НеwYорк Тимес. Наводи се и да нико у амбасади није повријеђен.

Голдстин је додао и да су безбједносни званичници амбасаде претражили терен и да нису нађене друге експлозивне направе, а да зграда није оштећена у нападу.

Он није знао шта је мотив напада, нити да ли се ради о намјерном самоубилачком нападу.

Амбасада је на свом сајту саопштила да постоји активна безбједносна ситуација и савјетовани су амерички држављани да избјегавају амбасаду до новог обавјештења.