Прочитај ми чланак

МУШКАРАЦ БАЦИО БОМБУ НА АМБАСАДУ САД у Црној Гори па се разнео

0

Подгорица -- Непознати нападач бацио је бомбу на амбасаду САД у Црној Гори, да би се непосредно након тога разнео бомбом испред тог дипломатског представништва.

Из Управе полиције казали су да је у питању ручна бомба – кашикара, преноси портал ЦдМ. Неки медији су пренели да је нападач азилант.

Огласила се и америчка амбасада која је у саопштењу медијима навела да се напад догодио око поноћи и да службеници амбасаде сарађују са полицијом на идентификовању нападача. Зграда амбасаде није оштећена.

Виша државна тужитељка Црне Горе Тања Чолан Деретић изјавила је данас да је о детаљима напада на амбасаду САД у Подгорици обавестила Специјално државно тужилаштво.

Чолан Деретић, која је извршила увиђај након догађаја, рекла је за РТЦГ да су прикупљени сви трагови с лица места који ће бити послати на вештачење, док је тело страдалог послато на обдукцију. „Након обавештења да је у близини амбасаде САД једна особа смртно страдало изашла сам на лице места. Истовремено сам обавештена да је експлозивна направа бачена и на зграду амбасаде САД, па сам зато о овоме обавестила Специјално државно тужилаштво“, додала је она.

О нападу се раније огласила и Влада Црне Горе.

„Пола сата после поноћи испред објекта Амбасаде САД једно лице је извршило самоубиство експлозивном направом. Непосредно пре самоубиства то лице је са раскрснице код Спортског центра убацило у круг Амбасаде САД једну експлозивну направу. Највероватније је реч о ручној бомби, кашикари. У току су увиђај и идентификација. Тужилац је на лицу места и руководи увиђајем, објавила је Влада Црне Горе на Твитеру саопштење Управе полиције.

Полиција је блокирала Булевар револуције од зграде Агенције за националну безбедност до амбасаде САД. Мотив напада за сада није познат.

Америчка амбасада је на свом сајту упозорила држављане САД да избегавају подручје зграде амбасаде. Такође, огласио се и Стејт департмент у Вашингтону, наводећи да америчка амбасада „тренутно спроводи интерну проверу да би потврдила безбедност свог особља“, преноси АП.

Подсекретар Стејт Департмента Стив Голдстин је, како преноси „Њујорк тајмс“, рекао да су очевици видели човека како нешто баца преко зида амбасаде. Лист пише да нико у амбасади није повређен.

ЦНН преноси да је Голдстин рекао да је бачена бомба највероватније експлодирала у вадуху, као и да је тело нападача нађено око 30 метара од зида амбасаде.

Он је додао и да су безбедносни званичници амбасаде претражили терен и да нису нађене друге експлозивне направе, као и да зграда није оштећена у нападу. Голдстин је истакао да мотив напада није познат, као и да ли је у питању био могући самоубилачки напад.