Прочитај ми чланак

ДОКАЗАНО ЈЕ ДА СУ РИЈАЛИТИ “ЗВЕЗДЕ” у стању да убију човека у програму

0

Ријалити програм постао је саставни део свих националних фреквенција. Милионски аудиторијум је свакодневно у могућности да присуствује деградирању и омаловажавању свих позитивних друштвених и моралних вредности. Свакодневно се приказују актери који се за време вишесатног програма физички и вербално обрачунавају. Секс је искључиво у служби “лајкова”, “бизнис” савеза и пиплметара.

Све је почело са Великим Братом који је био најављиван месецима унапред. Толико су заинтригирали јавност да је читав регион био у приправности чекајући почетак сезоне. Сензација није изостала, гледаоци су добили очекивано. Невиђена ствар до тада. Захваљујући излизаном ТВ програму, серијама које су се пуштале по стоти пут, и водитељима који су се кревељили пред камерама, ријалити је био оберучке прихваћен од стране јавности.

Просечан грађанин Србије, емитовање је чекао са нестрпљењем, чак су и поједини “интелектуалци” кришом од себе – све пратили.

Kада је ВБ постао већ виђена ствар, продуценти, редитељи и сценаристи почели су да “штрикају” нове, занимљивије садржаје. Тако су настали: “Парови”, “Фарма”, “Малдиви”…

Постајало је све баналније. Тривијалније. Простачкије. Ријалити програм оправдава свој назив. Све се мање цензуришу сцене и програм постаје све експлицитнији. Актери који поседују и минимум скрупуле, једноставно су били топовско месо. Били би исмевани и као такви маргинализовани.

Они који улазе у емисије овог типа као актери, већ унапред знају образац за успех. Жене знају да треба да се скидају пред камерама а мушкарци треба да буду што агресивнији. Секс је дефинисан као “сплет околности”, заборав на камере,”родила се љубав”, нису могли да издрже, да забављају народ.

Банализација мушко женских односа, довела је до огромне сексуалне апстиненције међу свим генерацијама. Јер ако од секса нема никакве “користи”, која му је сврха?! Секс је само роба на тржишту, чија је цена постала јавна. Најстарији занат на свету, овога пута са макроима у виду медијских кућа са највећом гледаношћу. Kоји је филтер при емитовању програма и уређивачка политика, то је мало коме јасно, дефинитивно важи логика “што горе-то боље”.

Од када су ријалити програми почели да се емитују, најгоре вршњачко насиље се догађало у читавој историји наших школа. Ријалити уче младе да за одређено понашање НЕМА ПОСЛЕДИЦА.

Сама свађа не изазива пуно пажње, док је физички обрачун пожељно понашање. То подиже гледаност. Највећи међу примитивцима постају звезде. Звезде схоw-а постају брендирана телеса. Брендирана телеса постају старлете. Старлете на крају завршавају државне факултете.

Све би то било можда и у реду, решавало се притиском на дугме даљинског управљача, да овакви садржији директно не крше Закон о електонским медијима. Има ли надлежних за спровођење донетог закона???

Скрупуле су за губитнике. То је доказао и француски експеримент прављења лажног ријалитија. Први у низу оваквих огледа урађен је давне 1963. године. Психолози су тестирали утицај ауторитета на “просечног” човека. На основу те студије урађен је занимљив експеримент у Француској.

Наиме, Французи су пре неколико година ангажовали ријалити звезде у веома екстремном експерименту. Ријалити звезде нису добиле комплетну информацију о свом учешћу и задатку. Са комплетном ситуацијом, с друге стране, били су упознати они учесници који су требали да глуме да бивају мучени.

Ријалити звезде су добиле задатак да притисну тастер који ће покренути електрошокове и на тај начин кажњавати оне који су дали погрешан одговор у задатој игри. “Звезде” су знале да електошокови могу да убију особе које ће бити изложене истим. То им је речено пред почетак емитовања.

Свега 20% “звезда” је напустило снимање. Осталих 80% су беспоговорно притискали дугмад. И поред јечања и запомагања “глумаца”, звезде нису обустављале радњу, иако је то било дато као опција. Наравно глумци су остали неозлеђени, али остаје тај фасцинантан податак о проценту оних који су хтели да учествују.

Тако је 80% њих било у стању да убије актере схоw-а јер, само зато што им је речено да то треба да ураде од стране сценариста. Неки од њих су изјавили да су “покренули” електро-шокове да не би упропастили гледаност… У овакву статистику тешко је и поверовати. Зар мрачни средњи век није прошлост?!

“Хунгер Гамес” сценарио је толико реалан да нисмо ни свесни. Аудиторијум се више не узбуђује око секса, туче и псовки… Шта реално може да се очекује у следећој еволутивној фази ријалитија?!