Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Логичније да САД повуку признање, него да Русија призна

0

Београд -- Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је рекао да је логичније да САД и Велика Британија повуку признање независности Косова него да Русија призна ту независност.

Поводом изјаве косовског председника Хашима Тачија да би руским признањем Србија одустала од „лажне митологије“, Дачић је на конференцији за новинаре с министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом рекао да је великоалбанска реторика највећа претња у региону.

Фото: Јутјуб

„Логичније би било да САД и Велика Британија повуку признање Косова и то би утицало на смањивање великоалбанске реторике која представља највећу претњу у региону“, рекао је Дачић.

Лавров је рекао да је Русија изнела свој став по питању Косова и да његова изјава не може то да промени.

„Он, као и већина политичара у Приштини, треба да се бави својим пословима, а нарочито чињеницом да су оптужни за извршење ратних злочина“, рекао је Лавров и поновио да је Русија привржена Резолуцији 1244 УН „за разлику од неких европских земаља“.

„У Европи влада нездрава ситуација“

Шеф руске дипломатије је рекао и да Русија подржава самосталан, независан и вишесмерни курс Србије јер се и сама у спољној политици руководи тим приниципима.

„У Европи влада нездрава ситуација због покушаја неких чланова ЕУ и НАТО да ојачају конфронтацију, гурајући све даље НАТО на исток не узимајући у обзир мишљење становништва, а то се тиче онога што је било у Црној Гори и што се сада покушава у Македонији па и у БиХ“, оценио је Лавров.

Он је рекао да се Русија придржава свих споразума који се тичу Косова, али и БиХ и додао да ће се Русија успротивити сваком покушају да се ти споразуми заобиђу и прекрше.

Када је реч о БиХ, Лавров је рекао да је неопходно да сва питања морају да се решавају на основу договора два ентитета и три државотворна народа.

Према речима руског министра, разговори са српским колегом су показали широко подударање у ставовима о међународним питањима, а били су посвећени већим делом сарадњи у међународним организацијама као што су УН, ОЕБС и Савет Европе.

Лавров је рекао и да важну улогу у развоју билатералних односа има медјудржавна комисија за сарадњу која је недавно у Сочију констатовала да је постигнут видан напредак у реализацији онога што су договорили председници Русије и Србије, Владимир Путин и Александар Вучић, прошлог децембра у Москви.

Дачић је изјавио и да је 180. годишњица дипломатских односа показатељ истински пријатељских и братских односа Србије и Русије.

Дачић је изразио задовољство због односа две земље наводећи да се ради о стратешком партнерству, али не само на папиру, већ истинском партнерству које подразумева пријатељство, медјусобно разумевање и подршку.

„Наше је задовољство веће што је овај јубилеј увеличао шеф руске дипломатије“, рекао је Дачић.

Он је оценио да је Лавров један од највећих ослонаца и пријатеља Србије у свету.

„Лавров и ја имамо договор да се сваке године редовно састајемо у Србији и Русији, како бисмо допринели развоју билатералних односа и драго ми је да је баш сада, када обележавамо 180 година дипломатских односа наше две земље, он ту, као један од највећих пријатеља Србије у свету“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије рекао је да је данас значајан дан за односе Београда и Москве, наводећи да је 180. годишњица дипломатских односа показатељ истински пријатељских и братских односа две земље.

Дачић је изразио захвалност Русији на сталној подршци коју Москва пружа Београду у спорним темама, медју којима је очување територијалног суверенитета и интегритета и питање Косова.

Лавров уручио Дачићу руски орден пријатељства

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров уручио је орден пријатељства шефу српске дипломатије Ивици Дачићу за заслуге у јачању пријатељства и сарадње две земље.

Лавров је у амбасади Русије у Београду рекао да је Дачић допринео развоју спољнополитичке сарадње Русије и Србије, као и трговинско-економске сарадње и да му је велика част да у име руског председника Владимира Путина уручи орден Дачићу.

Дачић је рекао да је претходних година улагао максималне напоре да увек и свуда промовише политику сарадње Србије и с њеним партнерима, а нарочито пријатељима као што је Русија.

„Веома сам почаствован што су Русија и њен председник Владимир Путин, осведочени пријатељ српског народа, препознали тај мој рад и напоре“, рекао је Дачић.

Лавров је рекао да је Дачић човек који пуно доприноси развоју контаката међу људима и пожелео српском колеги пуно успеха у свим његовим подухватима.

Дачић је орден посветио свом оцу који је преминуо на дан када је објављено да ће добити орден.

„Орден сам посветио оцу и свим милиционерима, полицајцима и војницима који су се борили за Косово како је и он то радио“, рекао је Дачић.

Он је додао да му је посебно драго што му је орден уручио „човек који је објективно највише помагао Србији протеклих година“.

„Кад треба нешто да се помогне, кад је Србији тешко, кад наши непријатељи и противници желе непринципијелно да помогну Косову, ја зовем Сергеја Лаврова“, рекао је Дачић.

Он је рекао да Србија никада неће водити антируску политику иако многи покушавају да изврше притисак на Београд да због чланства у ЕУ промени однос према Русији.

Шеф српске дипломатије је рекао да не види ближу земљу Србији и ближи народ него што су Русија и руски народ.

„Ја волим Русију, али зато што волим Србију. Свако ко би радио против наших веза с Русијом директно ради против интереса Србије и српског народа“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да тај орден нема цену јер се све на свету може купити осим пријатељства две државе и два народа. „Живела Русија, живела Србија и живело братство Србије и Русије“, рекао је он.