Прочитај ми чланак

БУКМЕЈКЕРИ: СНС на 365.000, излазност 54 одсто?

0

Београд -- Истраживања јавног мњења у низу ванредних и редовних избора у Србији често промаше, а ових година се испоставило да су у предвиђањима вештији букмејкери.

Како се приближава датум одржавања локалних избора у Београду, тако компанија Моззарт проширује своју понуду игара на које је могуће кладити се када је у питању овај веома важан догађај за српску престоницу.

Тако ће они који желе да на овај начин провере своје знање из области политике, поред уобичајених процената и потенцијалних кандидата за место првог човека Београда, моћи у Моззартовим пословницама да типују на број укупних гласова које ће освојити која листа, број изборних листа које ће ући у Скупштину града, као и очекиване излазности на изборе 4. марта.

Изнад цензуса је тренутно, према проценама Моззартових букмејкера, шест изборних листи, а највиша маргина постављена је код листе окупљене око СНС-а – 42,3%, односно њихово предвиђање тачног броја гласова које ће СНС освојити је 363.350 .

И овај податак такође може бити занимљив за клађење, било да сматрате да ће владајућа опција потврдити своју доминантну позицију или да ће освојити мање од наведеног броја гласова. Квота је 1,8, што значи да на уложених 1.000 динара можете да зарадите 1.800, у зависности од тога да ли сте погодили тренутну политичку снаге ове листе. У новој Моззартовој понуди могуће је, на пример, погађати да ли ће укупна излазност на изборима бити већа или мања од 54,01%.

Када је реч о опозицији, листи Драгана Ђиласа прогнозира се 16,2%, док је на трећем месту нова политичка опција власти у Београду, листа Александра Шапића са око 9,5% гласова.

Највеће шансе да седне у фотељу градоначелника Београда у Моззартовој листи и даље има актуелна председница општине Савски венац Ирена Вујовић, односно, на њу је понуђена најмања квота (2,5). Следе актуелни градоначелник Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић (3), па носилац листе СНС-а др Зоран Радојичић (4), затим Александар Шапић (4,5), Драган Ђилас (5,5)…..

У Моззарту је могуће играти и на дуеле, односно колика ће бити разлика између појединих листа. Тако је листи коју предводи Драган Ђилас „Београд одлучује, људи побеђују“ дата „предност“ (хендикеп) од 26,1 одсто у односу на листу СНС-а. Дакле, претпоставља се да ће разлика у освојеним гласовима између ове две листе, у процентима, бити око ове маргине у корист напредњака.

Према речима Бојана Ћубовића, директора букмејкинг сектора компаније Моззарт, како се буду ближили избори, мењаће се и квоте.

– Кладионичари улажу новац у оно што мисле да ће се догодити, а не што би они волели. У зависности од уплата, мењаћемо и квоте, али засад се подршка напредњацима креће од 38 до 45 одсто. У зависности од броја листа које пређу ценсус, може се догодити да им и 42 одсто донесе апсолутну већину у Скупштини. Коалиције Ђиласа и Шапића ће сигурно прећи цензус, док су коалиције око ДС-а, СПС-а и ДЈБ – Двери засад изнад 5%, али то не значи да ће ту и остати”, објашњава Ћубовић.

На прошлим изборима се већ доказало да су искусни Моззартови кладионичари били прецизнији од многих истраживачких агенција.