Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ ТЕЛЕГРАФ ТВРДИ: Двојица Албанаца убила Оливера, тројица Срба помагала

0

Атентат на Оливера Ивановића извела су двојица оперативаца, припадника исламске државе из групе Лавдрима Мухаџерија, познатог као Капетан Лав из Качаника, утврдили су руски обавештајци који су извештај о томе доставили српским службама, сазнаје Српски телеграф од извора из безбедносних структура. Мухаџерија су недавно у Сирији убили управо Руси, док његова група годинама делује на Косову.

– Иако су они повукли обарач, злочин су организовали заједно са америчким обавештајцима, за које се у извештају наводи да имају тајну базу у цементари у Качанику, а помогла су и тројица Срба – подаци су до којих су дошли специјалци из Москве.

О мотивима убиства прексиноћ је говорио и председник Србије Александар Вучић, који није одбацио могућност да је налогодавац убиства Оливера Ивановића Србин или Албанац, али је и упозорио да је циљ Албанаца са КиМ да уђу на север покрајине и да ће сваки разлог тражити да то ураде (погледај оквир).

СЕЈАЧИ СМРТИ

Српски телеграф

Све прикупљене информације и чињенице о убиству Ивановића достављене су званичном Београду, а то ће бити и једна од централних тема разговора руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, који долази у дводневну посету Србији, са нашим званичницима.

– Сада више нема сумње да је Приштина ширила лажи када је реч о информацијама које су давали везано за убиство Ивановића. Покушај да криминализују покојног Оливера и представе да је у питању мафијашки обрачун пропао је. Исто као што се изјаловила и друга карта на коју су играли, а по којој су кривицу покушали да свале на Србе и на српски државни врх – наводи извор Српског телеграфа упућен у доказе и чињенице до којих су дошли руски обавештајци.

У извештају руских оперативаца до најситнијих детаља разоткривена је спрега Американаца, исламиста и неколицине Срба који су учествовали у организацији убиства.

– Групу исламиста формирао је Мухаџери познатији по надимцима Крвник из Качаника и Командант Лав, џихадиста који је ратовао у Сирији. Мухаџери је убијен 7. јуна у ваздушном удару код Мајадина, недалеко од Дајр ез Зура, на истоку Сирије, али је његова терористичка група наставила да сеје смрт по Косову. Управо су његови борци, њих двојица, испалили хице у Ивановића – открива наш саговорник.

Српски телеграф

ТАЧИЈЕВ ФИНАНСИЈЕР

Пси рата, који су наследили Команданта Лава, имали су сву помоћ и подршку Американаца како би 16. јануара реализовали атентат у Косовској Митровици.

– Та група исламиста имала је сву могућу логистичку подршку америчких обавештајних структура на Косову. База америчких обавештајаца била је цементара која се налази недалеко од административног прелаза Ђенерал Јанковић, у општини Качаник. Избор цементаре није случајан јер тик уз њу пролази пруга, док је наспрам ње радња Исмета Османија Цурија, познатог по подебелом крминалном досијеу, али и по томе што је главни финансијер Хашима Тачија – наводе извори Српског телеграфа.

О Османију се одраније зна да је близак са америчким обавештајцима, али и да је један од главних финансијера терористичких активности на Космету.

Поред ових података, Руси су раскринкали и улогу Срба, њих тројице, у убиству Ивановића.

– Њихова имена су Руси доставили Београду, а они су одраније познати српским службама безбедности. Двојица од те тројице су браћа. Њихов задатак био је да набављају старије аутомобиле које су касније уступали албанској групи за разне терористичке нападе и криминалне акције на територији јужне српске покрајине, као и на тлу Македоније – објашњава наш саговорник.

Зашто крију сателитске снимке?

Атентат на Оливера Ивановића снимљен је из сателита и ти снимци би могли да буду пресудни у расветљавању убиства лидера Грађанске иницијативе СДП, о чему је Српски телеграф први писао. Проблем је, међутим, што Американци, који под сателитском присмотром држе целу територију Косова, а посебно северни део, те снимке крију.

Да би снимци могли да дају одговор на питање ко је убио Ивановића, уверен је и председник Србије Александар Вучић, који је прексиноћ на ТВ Хепи рекао да је лично питао за сателитске снимке и да је добио одговор да је била магла.

– Постоје службене забелешке да сам представнике две сестринске службе питао да ли могу да нам дају сателитске снимке Северне Митровице од тог дана. Рекли су: „Не! Не би вам то помогло, била је магла“. Ја сам тада позвао Милену, супругу покојног Оливера, и питао да ли је била магла, а она је одговорила да магле није било – испричао је Вучић.

Српски телеграф

ЛАВДРИМ МУХАДЖЕРИ

Надимци: Капетан Лав, Крвник из Качаника

Албанац рођен у Качанику, командант албанских јединица у Сирији, где су ратовали на страни Исламске државе

Свирепи убица који је у Сирији заробљеницима одсецао главе, а једног човека убио је ручним бацачем

Заговорник формирања балканског емирата у региону

Учесник терористичког напада у Македонији, када је убијено пет Македонаца

Организатор неуспелог напада на израелске фудбалере на мечу Албанија-Израел 2016. у Албанији

ИСМЕТ ОСМАНИ ЦУРИ

Албанац рођен у Косовској Митровици, са пријављеним пребивалиштем у Крагујевцу

Поред српског, има и црногорско држављанство, власник луксузних некретнина у Будви

Један од вођа терористичке организације АНА

Сарадник је Хашима Тачија и управља шверцом цигарета, марихуане и хероина на Косову

Један од главних финансијера ОВК и самог Тачија

Спекулисало се да је спреман да плати милионе евра да би на лицитацији преузео имовину Дарка Шарића

Власник неколико фирми у Косовској Митровици и Лепосавићу

Последњих година интензивно купује предузећа и имовину Срба на северу Косова

Чињенице о злочину

– Оливер Ивановић (1953-2018) убијен је 16. јануара у 8.10 ујутру, испред седишта своје иницијативе
– Погођен је у горњи део тела са шест метака из пиштоља застава М-70А, познатог као дуга деветка
– Тело је пронашла комшиница
– Убице пуцале из аутомобила у покрету
– Два сата након атентата пронађен запаљен аутомобил опел астра без регистарских таблица
– Истрагу о убиству воде косовске службе, а отворило је и Тужилаштво за организовани криминал
– Сахрањен на Новом гробљу у Београду