Прочитај ми чланак

СУДСКА ОДЛУКА Оборена листа Љубише Прелетачевића

0

Управни суд "оборио" је листу Љубише Белог Прелетачевића за предстојеће изборе у Београду, са образложењем да нису испуњени услови да се прогласи ова изборна листа.

Како „Блиц“ сазнаје, проблем са листом чији је носилац Бели, имао је функционер ПСГ Сава Пилиповић, иначе члан Градске изборне комисије (ГИК) испред коалиције коју предводи Драган Ђилас.

Међутим, жалбу Управном суду поднео је, како се види из документа, „бирач М.А.“.

Како се наводи у образложењу пресуде Управног суда, нису били испуњени услови из закона и упутства која регулишу изборну тематику, за проглашење листе чији је носилац Бели Прелетачевић.

– Због тога што Споразум о образовању Групе грађана Љубиша Прелетачевић Бели – Зато што волимо БЕЛОВГРАД не садржи назив изборне листе, што представља обавезан услов из члана 29. став 3. Упутства за проглашење изборне листе – пише у пресуди.

По оцени Управног суда, Градска изборна комисија (ГИК) је била дужна да пре доношења одлуке о проглашењу изборне листе утврди, односно оцени да ли изборна листа садржи недостатке који су сметња за проглашење те листе и, уколико такви недостаци постоје, да закључком наложи подносиоцу изборне листе да недостатке отклони.

 

– У конкретном случају ГИК је требало да подносиоцу изборне листе наложи да у прописаном року сачини анекс споразума о образовању групе грађана којим ће се одредити назив изборне листе и евентуално носилац изборне листе, с тим што анекс споразума мора бити оверен од стране јавног бележника – наводи се у пресуди.

Пише и да је ГИК ову изборну листу прогласио супротно прописаним условима, због чега је Управни суд оценио као основан приговор „бирача М.А.“ и поништио решење о проглашењу изборне листе.

У међувремену се огласио и Бели, преко друштвене мреже Твитер.

 

У 10 сати данас је почела седница ГИК, после које ће вероватно бити јасније поједине ствари у вези са листом Белог Прелетачевића.