Прочитај ми чланак

ШТА ЋЕ РЕЋИ НАТО – Хрватска ремонтује хеликоптере уз помоћ Русије

0

Хрватски тпортал пренео је пре четири дана да је Министарство одбране Хрватске (МОРХ) тек након три месеца званично одговорило на њихово питање о томе ко је добио посао ремонта хеликоптера Ми-171Ш из састава хрватског Ратног ваздухопловства. Ова одлука донета је на седници Владе још 16. новембра прошле године када је тпортал по други пут током 2017. године поставио ово питање, први пут је то било у јулу месецу када се увелико спекулисало да ће то бити Руси.

Јула месеца порталу је из МОРХ-а одговорено да им не могу дати такве инфромације јер је тендер био у току а у новембру је из тог министарства саопштено да се тај податак не крије већ да се сматра да у том тренутку није коректно посебно истицати наведену инфромацију с обзиром на то да уговор још није био потписан. Одговор порталу на постављено питање стигао је тек 12. фебруара ове године.

– Везано за ваш упит можемо вас известити да је уговор о ремонту десет хеликоптера Ми-171Ш у вредности 206.943.143,20 куна с ПДВ-ом потписан децембра 2017. године с Зракопловно-техничким центром. Инострани партнер ЗТЦ д.д. у спровођењу предметног ремонта је руска компанија ’Руссиан Хелицоптерс’’ из Руске Федерације с својом техничком подршком. Радови ремонта вршиће се у ЗТЦ-у д.д. (конструкција, стајни трап, монокок) те у горе наведеним организацијама одржавања у склопу ЈСЦ ’’Руссиан Хелицоптерс’’ где ће се извршавати радови ремонта појединих агрегата хеликоптера. Радови су започели растављањем прва четири хеликоптера – саопштено је за тпортал из МОРХ-а.

Ремонт је дакле формално додељен Зракопловно-техничком центру (ЗТЦ) из Велике Горице али како тај центар нема неопходне сертификате за такву врсту ремонта хеликоптера Ми-171Ш, већ на њима може радити одређене врсте прегледа, поправке и сервиса, било је јасно да ће се за посао генералног ремонта морати ангажовати страни партнер.

Новац за ремонт хеликоптера осигуран је управо на седници Владе 16. новембра 2017. када је речено да ће се тај посао спровести током 2018. и 2019. године.Одлука о ремонту је каснила због нестабилне политичке ситуације у Хрватској па је услед тога РВ Хрватске јуна проше године остала без последњег оперативног Ми-171Ш док је први хеликоптер тог типа приземљен још новембра 2016. године када је коначно покренут поступак за реализацију њиховог ремонта. У информацијама које смо наредних месеци незванично добијали из хрватских медија, споменуте радове у Русији обавиће 810. авијацијски ремонтни завод из Чите, на истоку Русије.

Иако је Хрватска чланица НАТО-а и има своје војне трупе које су распоређене у Пољској као и врло близу руске границе, у Литванији, што се Русији наравно нимало не допада, руска страна је и поред тога инсистриала да у ремонт буду укључене руске фирме које су квалификоване за такве радове.

Такође, хрватско политичко руководство није имало много избора што се тиче одабира страног партнера у ремонту хеликоптера Ми-171Ш. Разлог пре свега лежи у томе што је то релативно нова верзија хеликоптера Ми-17 за чији генерални ремонт у свету мало ко има потребне сертификате које може издати само руска ваздухопловна индустрија. Ти сертификати се обнављају периодично, на сваких пар година али се може десити да Руси то једноставно не продуже, преноси Тангосиx.рс.

Десет транспортно-борбених хеликоптера Ми-171Ш (извозни Ми-8АМТШ из фабрике Улан Уде) Хрватска је набавила од Русије путем наплате дела дуга бившег СССР-а према бившој Југославији и то у износу од 65 милиона долара. Први Ми-171Ш испоручен је 5. децембра 2007. године да би последњи стигао крајем 2008. Ове летелице налазе се у саставу ескадриле транспортних хеликоптера 91. ваздухопловне базе Плесо.