Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Ђинђић мафијаш не заслужује – подићи споменик Милошевићу

0

Београд -- Носилац листе СРС на београдским изборима Војислав Шешељ изјавио је да ће се радикали борити против одлуке да се Зорану Ђинђићу подигне споменик.

Шешељ је рекао да Ђинђић ни по чему није заслужио споменик.

„Јесте он убијен у јеку свог мандата, али убили су га исти они који су га и довели на власт. Он као мафијаш не заслужује никакав споменик“, казао је Шешељ, који је Студентски трг обишао са кандидатом радикала за градоначелника Миљаном Дамјановићем.

Како каже, споменик треба подићи „српским великанима који заслужују народно признање“.

Шешељ је рекао да споменик треба да се подигне Слободану Милошевићу „који је у Хагу погинуо бранећи српске националне интересе“.

„Имамо ми Срби коме да подижемо споменике, имамо и много књижевника и других истакнутих интелектуалаца. Овде у Студентском парку, на Студентском тргу пред зградом Универзитета требало би подићи споменике и Добрици Ћосићу, и Антонију Исаковићу, и Младену Маркову, и Данку Поповићу и многим другима због њиховог књижевног дела, а не због њихове политичке оријентације. Они то заслужују својим књижевним делом. Треба подићи споменик Милутину Миланковићу, Михаилу Петровићу, Јосифу Панчићу и многим другим истакнутим Србима који то заслужују“ навео је Шешељ.

Подсећамо, рад „Стрела“ аутора Мрђана Бајића изабран је на међународном конкурсу за избор идејног решења споменика убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу.

Споменик, који ће се налазити у реновираном Студентском парку у Београду биће висок 6,20 метара, бело-сребрне боје, у облику стреле. Како је објављено прошле године, план је да споменик буде привремено постављен 12. марта 2018. на Студентском тргу.

Аутор првонаграђене скулптуре је Мрђан Бајић, а сарадници су вајар Предраг Кешељ, архитекта Петар Саздановић, историчар уметности Марина Андрић.

Такође истиче се и да ће скулптура „Стрела“ бити и звучна инсталација из које ће се чути кратке секвенце, реченице покојног премијера, као и звуци града, а ова инсталација у оквиру скулптуре рад је Биљане Србљановић уз сарадњу са дизајнером звука Добривојем Миљановићем и Владимиром Ризнићем.