Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ У БЕОГРАДУ: Руски шеф дипломатије дошао да ојача православни савез

0

Вучић и Лавров ће присуствовати сутра презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве у Београду. Свечаности ће присуствовати председник Србије, министар иностраних послова Русије, председник РС Милорад Додик, патријарх српски Иринеј и Митрополит волоколамски Иларион.

Шеф руске дипломатије сутра ће се састати и са председницом владе Србије Аном Брнабић, а уручиће и Орден пријатељства Ивици Дачићу.

Повод за посету Лаврова је обележавање 180 година од успостављања дипломатских односа двеју држава.

За подне је предвиђен састанак двеју делегација које предводе министри спољних послова Србије и Русије, после чега ће се обратити медијима.

На дневном реду сусрета са представницима Србије биће и актуелне теме – од ситуације у региону и подршке Русије нашој земљи у вези са КиМ, до још нерешеног питања статуса Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Министар спољних послова Србије и шеф руске дипломатије сутра ће обићи споменике совјетском војнику у оквиру Меморијалног комплекса Ослободиоцима Београда и руском дипломати Николају Хартвигу на Новом гробљу, а предвиђено је и заједничко излагање у згради Ректората.

 

Пре почетка састанка у Вили Мир председник Србије Александар Вучић показао је министру Лаврову изложбу докумената, уприличену поводом 180-те годишњице успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

Високом госту при руци се нашао и Александар Марковић из Архива Србије.

ВУЧИЋ: Србија је на европском путу

Србија је на европском путу, али наставиће да гради најбоље односе са Руском Федерацијом, уз жељу да ти односи буду још бољи, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић

Србија је на европском путу, али наставиће да гради најбоље односе са Руском Федерацијом, уз жељу да ти односи буду још бољ21:36:00и, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић на заједничкој прес конференцији са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим.

„Претпостављам да ће бити различитих врста жеља и притисака да ти односи иду у другачијем смеру, али Србија ће бити на истој линији, поштоваће традиционалне односе и развијати најбоље односе са Руском Федерацијом“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Србија независна земља и да одлуке доноси самостално, и тако ће се и убудуће понашати.

„А, да ли ће те одлуке у сваком тренутку свима да се допадну? Нисмо ми овде да бисмо били вољени од неких других, већ да би смо радили ствари које су најбољем интересу наше државе и нашег народа“, додао је он.

Председник је пренео захвалност Лаврову на подршци коју Русија пружа, на поштовању територијалног интегритета, слободе и независности наше земље.

ВУЧИЋ: ПРОШЛИ СМО СИТО И РЕШЕТО

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије односе карактерише да ниско ниједном ишли једни против других, што је ретки пример и случај било којих народа у свету.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, казао да данас обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа, током којих смо прошли „сито и решето“, изгубили много људи борећи се за слободу народа.

Пренео је да му је Лавров уручио писмо председника Руске Федерације Владимира Путина у којем на веома леп начин говори о сарадњи две земље и будућим односима.

„Предао сам министру Лаврову писмо за председника Путина у захвалност за све што је уичинио на развоју добрих билатералних односа две земље и нади да их још више унапређујемо“, казао је Вучић.

Рекао је да је написао још једно писмо име грађана Србије за породицу Романа Филипова, припадника руске војске и замлио Лаврова да га преда.

„Завршио сам то писмо говорећи о храбрости која је задивила српски народ и грађане Србије. Завршио сам како се говорило у време највећих хероја, српских јунака „За јунацима се не плаче, за њима остаје шта су учинили““, истакао је Вучић.

ЛАВРОВ: НЕЋЕМО ОСТАТИ ПО СТРАНИ АКО САД БУДУ УКЉУЧЕНЕ У ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да његова земља неће стајати по страни ако САД буду укључене у дијалог Београда и Приштине и ако добије позив из Србије да се укључи.

Он је, на конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем казао да ЕУ мора да предузме додатне кораке како би оправдала поверење које је добила посредујући у дијалогу.

„Ми ћемо саслушати мишљење Србије. Ако у дијалог буду позване САД и ако Србија позове Русију, ми нећемо остати по страни“, казао је Лавров.

БЕЗ СКРИВЕНИХ НАМЕРА У НИШУ, НЕЈАСНО ЧИМЕ СЕ БАВЕ У БОНДСТИЛ

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу ради само у оквиру свог хуманитарног мандата, а није јасно шта раде наше америчке колеге у бази Бондстил, рекао је вечерас у Београду министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„Иза Центра се не крију никакве скривене намере. Када су изнете сумње чиме се баве руски и српски службеници, позвани су представници оних који сумњају, САД, да обиђу слободно Центар. Представник САД могао се уверити да се Центар бави искључиво хуманитарним радом“, казао је он.

„У истом региону, на територији Србије, на Косову, на основу одлуке УН створена је америчка база Бондсил. Долазе бројна сведочанства да није јасно чиме се тамо баве наше америчке колеге. Као одговор на те сумње, они нису позвали никог да дође у посету“, рекао је Лавров подсећајући да је база Бондстил успостављена на основу резолуције УН.

Он је, на конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем, казао да је Хуманитарни центар током вишегодишњег постојања предузео важне операције, деминирао огромне територије, помагао у пожарима, поплавама у земљама региона, као што су БиХ, Македонија, Грчка.

Руски и српски службеници који раде у Центру обављају своје послове и испуњавају обавезе у складу са мандатом и пружају помоћ по потреби, као што је било у елементарним непогодама, истакао је руски министар.

ЛАВРОВ: РУСИЈА НЕ НАМЕЋЕ НИШТА И НЕ УСЛОВЉАВА СРБИЈУ

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је вечерас да су Русија и Србија партнери, који један другом ништа не намећу, те да Москва поздравља напоре Србије на путу ка ЕУ, али и у односима са евроазијским савезом.

Лавров је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, казао да Русија не тражи од Србије да престане да има било какве контакте са било ким у свету.

„Увек смо били за то да партнери имају слободу избора и развијају своје политичке везе“, поручио је он.

Лавров је, указујући да Србија сарађује са НАТО-ом, али и Савезом за колетивну безбедност, нагласио да статус неутралности Србије јесте један до најважнијих фактора стабилности на Балкану.

Рекао је да се осећа у Србији као код куће, а да 180 година од успостављања дипломатских односа представља прилику да се размотри реализација договора које су председници Вучић и Владимир Путин договорили током бројних контаката.

Статистика може да буде различита, али апсолутно је јасно да робна размена стално расте и премашује две милијарде долара, казао је Лавров.

„Казао је да везе два народа датирају далеко пре успосатвљања дипломатских односа, и то су духовне и верске везе“, казао је Лавров.