Прочитај ми чланак

ХАШКО ТУЖИЛАШТВО: Младић тражи да га пусте, а 16 година се тамо крио

0

Тужилаштво суда у Хагу успротивило се захтеву одбране да генерал Ратко Младић буде пуштен на привремену слободу због лечења у Србији.

Тужиоци су тражили да жалбено вече судског Механизма у Хагу, правног наследника Хашког трибунала, одбаци тај захтев Младићевих бранилаца као неоснован.

Према тужилаштву, Младић није доказао да би се, ако би био пуштен на лечење у Србији, вратио у хашки притвор по окончању тог лечења.

„Такође, Младић није доказао да постоје ‘посебне околности’ у вези с његовим здравственим стањем које би оправале пуштање на привремену слободу после изрицања пресуде. Младић је пропустио чак и да конкретно наведе коју терапију он захтева, а није ни аргументовао да примерена нега није доступна у Холандији“, навели су тужиоци.

Хитан захтев Младићеве одбране да он буде пуштен у Србију на лечење поднет је почетком фебруара као поверљив документ.

Тужилаштво у данашњем одговору тврди да се ризик од Младићевог бекства повећао пошто му је у новембру изречена доживотна затворска казна.

„Тврдња Младићеве одбране да гаранције које је дала Влада Србије ‘поништавају’ ризик од бекства је недоказана… Младић тражи да буде пуштен у исту државу у којој је могао да 16 година живи као бегунац“, навели су тужиоци, алудирајући на чињеницу да је Хашки трибунал оптужио Младића 1995, а да је он у Србији био ухапшен 2011.

Тужилаштво је одбацило и аргумент одбране да Младићу здравствено стање не дозвољава бекство, исто као што је и бившем лидеру Срба у Хрватској Горану Хаџићу.

Заступници оптужбе подсећају да је Хаџић био пуштен на привремену слободу пошто је утврђено да је оболео од рака у завршној фази, што није случај с Младићем.

Наводу из захтева одбране да се Младићево здравље погоршало толико да лечење не може бити настављено у притвору, тужиоци су супротставили „бројне и конзистентне извештаје независних специјалиста“, као и лекара из притвора који Младића лече годинама.

„Ниједан медицински извештај који је поднела Младићева одбрана не препоручује да он буде пуштен у Србију из медицинских разлога“, тврди тужилаштво.

Оптужбе Младићеве одбране да је он неадекватно лечен у притвору, тужиоци су, такође, одбацили позивајући се на извештаје независних специјалиста и притворских лекара.

Тужилаштво је назначило и да су и расправно и жалбено веће Хашког трибунала већ одбацили исте аргументе које је одбрана изложила захтевајући да Младић буде пуштен у Русију на лечење.

Генерал Младић (75) преживао је три мождана удара пре него што се нашао у хашком притвору. Он се 2013. у судници захвалио лекарима из притвора и болница у Хагу што су му спасили живот.

Одбрана је недавно тражила да првостепена пресуда буде поништена због тога што, како тврди, Младић због деменције и можданих оштећења није био у стању да учествује у процесу.

Трибунал је раније утврдио да је Младић, упркос обољењима, способан да му буде суђено.

Бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Младића, Трибунал је 22. новембра 2017. осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Младић је ослобођен оптужбе за геноцид у још шест босанских општина.

Одбрана је најавила да ће на ту првостепену пресуду уложити жалбу, а и тужилаштво разматра ту могућност.

Рок за најаву жалби истиче 22. марта.