Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ-ЛАВРОВ: Јачање неисцрпног потенцијала српско-руског пријатељства

0

Министри иностраних послова Србије и Русије, Ивица Дачић и Сергеј Лавров, оценили су у заједничком тексту за Руску газету и Политику, да је 20. век било време искушење за чврстину српско-руског пријатељства, али да су данас односи две земље подигнути на ниво стратешког партнерства.

Наше земље спроводе самосталну, прагматичну и избалансирану спољну политику, која се ослања на властите националне интересе, додају два министра.

Београд и Москва се противе штетној пракси „или си са нама или против нас“, која је већ довела до јачања неповерења и нестабилности на европском континенту, указују Лавров и Дачић.

Притом, одлучни смо у поштовању основних принципа међународних односа, садржаних у Повељи Уједињених нација, као што су суверена једнакост држава, немешање у њихове унутрашње послове, мирно регулисање спорова, додали су Дачић и Лавров.

Доследно се залажемо, настављају у тексту, за превазилажење кључних изазова и претњи савременог, света, чврсто се ослањајући на међународно право.

Данас су пред нама задаци даљег јачања неисцрпног потенцијала српско-руског пријатељства. Убеђени смо да постоје сви неопходни предуслови за испуњење свих ових задатака, закључила су два министра.