Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: И шта ја сада, Зигмаре, да причам Србима?

0

Београд -- Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са немачким шефом дипломатије Зигмаром Габријелом имао искрен разговор.

Како каже, он и Габријел имају другачије мишљење, али је разговор био искрен, као и да му је у једном тренутку рекао: „И шта ја сада, Зигмаре, да причам Србима“.

“Каже он мени ’нема више разговора и да је све завршено око територије Косова, да је Косово независно’. Кажем, добро. А како сте раније могли да разговарате о Косову, пре десет година, а сада не можете? ’Разумем шта питаш и како је у српским ципелама’, каже он мени“, навео је Вучић у „Ћирилици“ на телевизији Хепи.

Вучић је навео да је Габријел за независно Косово и да не крије то.

Осим тога, Вучић је навео да је више пута поцепао папире западних званичника о независном Косову.

“А ја, кад год сам добио такав неки папир, а обично је то уз текст – немој да се љутиш, али ево шта предлажемо, сваки такав папир сам поцепао…. Знате колико сам их поцепао”, навео је Вучић и студију показао како и поцепао један папир.

Како је рекао, “крајем марта, најкасније почетком априла“ ће говорити о предлогу о “решењу Косова“.

„Изаћи ћу, јер нисам био кукавица, имаћу храбрости да кажем шта је предлог, али он неће бити: ‘Драги Албанци препуштамо вам све’, он ће бити компромис. Ако неће да разговарају о томе, имаћемо замрзнути конфликт“, навео је Вучић.

Он је додао да Албанци одбацују свако компромисно решење и да желе Велику Албанију.

„Србија не жели Велику Србију, већ да сачувају идентитет Срба. Треба нам да Срби буду безбедни, да могу да сачувају своје презиме“, рекао је Вучић и додао да се нада да ће свет разумети да Срби не могу да све изгубе, а Албанци да све добију.

Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел посетио је прошле недеље истог дана Београд и Приштину и мање или више бираним речима изнео очекивања Немачке у погледу питања Косова.

Габријел је тада на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем рекао да Немачка, као и ЕУ, жели да се „растерети ситуација између Београда и Приштине, Србије и Косова“.

Неколико сати касније, Габријел је посетио Приштину као представник земље која признаје независност Косова и тамо је био много конкретнији по питању односа Београда и Приштине.

„Ако Србија жели да напредује ка ЕУ, примарни услов је изградња владавине закона, али природно такође и прихватање независности Косова“, казао је Габријел на заједничкој прес-конференцији са косовским премијером Рамушем Харадинајем, јавио је Ројтерс.

Након тога уследиле су бурне реакције српских званичника, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио му је – „путуј, Габријеле“.

Сукоб Ивановића и Радојичића трајао 10, 15 година

Београд — Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је сукоб убијеног лидера ГИ СДП Оливера Ивановића и Милана Радојичића трајао од 2000. године.

Како је рекао, никада са Радојичићем није разговарао, нити телефоном, нити уживо: “Можда је Радојичић био на неком састанку на којем сам ја био“.

“Не одбацујем могућност да је он учествовао у томе, али тај човек је знао да ће сви да упере прстом у њега. Па 10, 15 година њихов сукоб траје…. Од 2000. године. Да ли је он глуп или луд или шта је у питању? Можда и јесте, довољно бахат, али надлежни органи ће то да утврде”, навео је Вучић током гостовања у емисији „Ћирилица“ на Хепију.

Према његовим речима, истрага се не спроводи у свим правцима, него само онако како би то некоме одговарало.

“Не одбацујем могућност кривице ни на једној страни. Имамо одређене сумње, а да имамо праве податке изашли бисмо са њима. Сигуран сам да су у то уплетени људи са различитих страна. Онда сам звао Милену (Ивановићеву жену)”, навео је Вучић.

Како каже, српске службе тражиле су од страних служби сателитске снимке Косовске Митровице из дана убиства Ивановића, али су добили одговор да немају ништа јер је тог дана у Митровици била магла.

Он је ту навео да су стране службе поједине људе приморавале да кажу да су за убиство Ивановића одговорни Срби са севера Митровице: “Говориће о томе сви за 10, 15 дана када све прође. Говориће и Милена о томе”

Вучић је ту истакао да је то све организовано са “закључним циљем да се север Косова отме од Срба”, као и да га не интересује „ко је пуцач, већ само ко је налогодавац“.

“Ухапшени су полицајци са севера Косова. Као крили су нешто, муљали и после су пуштени. Цртана је мта, нацртан је Србин и само се чека да неко каже име”, навео је Вучић.

Подсећамо, српска политичарка са Косова Рада Трајковић истакла је раније да „Милан Радојичић на северу Косова одлучује о свему и о добром и о лошем“, док је косовски премијер Рамуш Харадинај навео да је преговарао са Радојичићем као с „једним од истакнутих Срба на Косову“.

У интервјуу у емисији „Слободно српски“ 24. децембра прошле године Харадинај је рекао да „веома добро сарађује са колегама Србима“, међу којима је и Радојичић, а на питање ко је тај човек, рекао је: „Неки са севера, који је битан за све и ја причам и са њим.“

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је за Инсајдер да постоји тренд криминализације севера Косова, као и да се Милан Радојичић „бави бизнисом“.

Случај Ивановић

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара у Косовској Митровици, испред канцеларије своје грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“. Према подацима са обдукције, Ивановић је погођен са шест метака из „дуге деветке“, а недалеко од места убиства пронађено је запаљено возило.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је одмах да је убиство Оливера Ивановића терористички акт и да ће се Србија према том акту тако и односити, као и да Србија захтева да учествује у истрази убиства Ивановића, али су касније приштински званичници одбацили ту могућност, наводећи да ће само размењивати информације о случају са српском страном.

Подсећамо, Ивановић је раније изјавио да се плаши могућег атентата, док је за „Време“ рекао да на Косову постоји невероватан осећај угрожености и страха код народа.

Како је навео, „људи се не боје Албанаца, него Срба, локалних кабадахија и криминалаца који се возе у џиповима без таблица, а полиција не реагује“.

Осим тога, Ивановићева супруга је након убиства изјавила да се „зна ко је то урадио“.